20 Април 2024 г. Събота

Да се свети името му...

2011-10-18 17:04:46

Премиерът Бойко Борисов е най-споменаваната личност от медиите в България. За периода от 7 септември до 15 октомври 2011 година името на министър-председателя и лидер на ГЕРБ е споменато 872 пъти за 39 дни в печатните медии – пет национални и два регионални всекидневника.

Това сочат данните от медийния мониторинг по проекта "За демократични, прозрачни и честни избори", осъществяван от Института за социална интеграция – София, и Фондацията за европейски прогресивни науки – Брюксел.

"Битката за президентския пост и местните избори отново е засенчена от аурата на нашия премиер“, коментира Стефан Георгиев, който е ръководител на екипа за медиен мониторинг.

За сравнение в изследвания период Сергей Станишев е споменат 204 пъти, Иван Костов – 119 пъти, Волен Сидеров – 111 пъти, а за Ахмед Доган е писано в 88 случая.

"Името на Борисов е споменавано толкова пъти, колкото е общият сбор от всички останали отразявания на политически лидери, но не искаме да правим генерални изводи, че изборите са предрешени“, допълни още Георгиев.

От гледна точка на партиите за времето между 7 септември – 15 октомври ГЕРБ се е появявал в наблюдаваните печатни издания 1165 пъти, БСП – 692 пъти, Синята коалиция – 247 пъти, "Атака" – 244 пъти, ДПС – 233 пъти, и РЗС – 117 пъти.

От организацията са проследили и още една любопитна статистика – колко пъти кандидатите за президент, водещите политически сили и техните лидери са попаднали в централните емисии на четирите ефирни телевизии за същия период.

Очаквано отново води премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който, според данните, е влязъл в централните емисии на телевизиите 41 пъти срещу едва три пъти за Сергей Станишев, посочи Стефан Георгиев.

Най-отразявана е кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев–Маргарита Попова – осем споменавания в новините. Двойката кандидати на БСП за президентските избори Ивайло Калфин–Стефан Данаилов е спомената пет пъти, Алексей Петров–Николай Георгиев – два пъти, а Меглена Кунева–Любомир Христов – веднъж.

От Института за социална интеграция отчитат също, че по традиция преди избори в медиите се изреждат екстрасенси, астролози, номеролози, които твърдят, че заради харизма или разположението на планетите даден кандидат ще спечели вота на избирателите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати