27 Април 2024 г. Събота

625 селища – без ток, 30 – без вода

2011-10-18 11:12:48

Обилният снеговалеж, който падна в последните дни, обилният вятър и падналите листа, са причина обстановката в страната да е почти критична.

Това заяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров на извънредна пресконференция за пътната обстановка в страната.

625 населени места са без ток, повече от 30 – без вода, 1200 пожарникари и спасители са на терен със 150 специализирани автомобила с висока проходимост и тежка инженерна техника, отчете от своя страна шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Най-тежка остава обстановката в Сливенска, Бургаска, Варненска, Добричка, Хасковска и Шуменска област.

Дирекцията вчера е реагирала на 560, а от сутринта – на 304 сигнала, свързани с тежката зимна обстановка. Всички териториални сили са включени.

В област Сливен спасителни екипи се придвижват до района на села Стара река, където от вчера е блокирано семейство с малко дете.

Екипи от Велико Търново и Сливен се движат от две страни през преспите към селото, което се намира близо до старопланинския проход Вратник. Освен навяванията, по пътя има паднали дървета, нарушени са и комуникациите.

Заедно с полицията в Сливен и БЧК са евакуирани 32-ма души от друг закъсал автобус в Елена. В района на гара Радунци са закъсали два пътнически влака със 111 пътници. Хората са настанени в отопляемо помещение.

Спасителните екипи вече обаче приближават блокираните пътници. С тях пътуват два снегорина и машина, която реже дърветата, нападали по пътя.

В село Дъбово има и медицински екип, готов да помогне, ако има пострадали пътници.

Във Варна са изведени девет души от леки автомобили, затънали в кални локви по пътищата. Транспортирана е родилка от аварирал автомобил. Тя е настанена в болница.

На много места в област Варна камиони са аварирали и затрудняват движението. Причината е, че товарните автомобили са все още с летни гуми.

В област Бургас спасителите превозват граждани към болнични заведения за хемодиализа. В момента от община Руен, която е в бедствено положение, екип на пожарната изтегля линейка, в която има двама души за хемодиализа.

Изпратени са два екипа с тежка верижна техника към Ришкия проход. Разчистват се пътищата към Малко Търново, Средец и "Слънчев бряг". Изтеглят се от канавките автомобили по пътя Варна–Бургас.

В област Шумен екип на пожарната изтегля автобус, заседнал между селата Писарево и Пет могили. Транспортират се болни за хемодиализа към областния център. От местността Конака в района на Ришкия проход с верижна техника спасителите извеждат група шофьори на тежкотоварни автомобили до село Веселиново.

Във всички населени места, засегнати от бурята, продължава работата по отстраняването на паднали дървета и големи клони.

Днес само във Варна са отстранени над 30 прекършени дървета. В областите Ямбол, Шумен, Бургас, Габрово, Велико Търново и Добрич са отстранени дървета в областните центрове и в другите по-големи селища, за да се възстанови движението.

Създава се организация, съвместно с пътните управления, за осигуряване на достъп до всички населени места, засегнати от снеговалежа и бурния вятър, съобщават от МВР. Представители на армията също помагат в спасителните действия.

През изминалото денонощие на територията на страната са работили над 200 машини. В момента в Бургаска област на терен работят 30 машини, а в Сливенска област – 45 машини. Тежко е положението на прохода Вратник, с височина на снежната покривка от 1,20 м, където има заседнали 3 автомобила. Към тях е изпратена високопроходима техника, за да може да се спасят хората, пътуващи в автомобилите, съобщиха от АПИ.

Заради влошената метеорологична обстановка цяла Североизточна България е останала "на остров" в електрозахранването си – тоест откъсната от електроенергийната мрежа на страната, и ток е подаван единствено от ТЕЦ Варна.

Откъсването на областта е било за няколко часа тази сутрин. От работещ един блок на ТЕЦ Варна веднага са приведени в работен режим четири блока и производството на ток е регулирано в необходимите граници.

По-рано днес БДЖ обяви, че спира движението на някои влакове в Североизточна България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати