24 Април 2024 г. Сряда

Близо 300 000 български деца живеят в нищета

2011-10-18 07:36:15

Днес, 17 октомври, e Международният ден за изкореняване на бедността.

По този повод Национална мрежа за децата припомня, че в България процентът на децата, живеещи в риск от бедност, е над 20%.

Това означава, че над 280 хиляди български деца живеят в нищета – колкото населението на една цяла област с размерите на Пазарджик или Русе.

В писмо до Actualno.com организацията очерта и други тревожни данни:

Нивата на детската смъртност - един от факторите, които показват качеството на живот на семействата и децата, са доста обезпокоителни. В някои области като Сливен тя продължава да бъде над 28 промила на сто живородени деца – размери, сравними единствено с детската смъртност в някои африкански страни.

По официални данни България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС с 51% от населението, изпитващо материални затруднения.

На този ден ни се иска да обърнем внимание на факта, че бедността засяга всички нас. Бедността може да бъде  преодоляна  с участието на всеки един нас – като гражданин, като професионалист или просто като човек. Днес е ден, в който трябва да се запитаме колко са бедните в страната ни.

Бедността в България не е като тази, която сме виждали преди. „Джобовете” на бедността са толкова големи, че веднъж родил се в бедност трудно можеш да излезеш от нея. Днес в бедните семейства, бедните квартали и бедните села живеят хора, които трудно могат да се откъснат от престъпноста, мизерията, болестите и глада. Детската бедност не е отделно явление от тази на семействата, които се грижат за тях.

Днес не е ден за честване, а за осмисляне на това, което правим. Добре е да помислим дали не сме прекалено осъдителни към тези, които страдат от бедността. Днес е ден, в който някои продължават да твърдят, че бедните са мързеливи и затова са бедни. Дали можем да си позволим да останем равнодушни и високомерни? Или можем да погледнем отвъд нашето собствено удобство  и да видим човека, който се нуждае от помощ. Дали в нашата работа или в нашето ежедневие вместо да помагаме не заклеймяваме хората?

17 октомври е обявен официално за Международен ден за изкореняване на бедността от Организацията на обединените нации през 1992 година. На този ден всеки един от нас може да бъде съпричастен с онези 100 000 души, които през 1987 г. скандираха на площад Trocadéro в Париж.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати