26 Април 2024 г. Петък

Проучване на компанията BMI: Продажбите на дребно в България ще се увеличат с 26% до 2015 г.

2011-10-18 06:44:53
Нарастване на продажбите на дребно в България заради очакваното увеличаване на доходите, концентриране на население в градовете и ценовата война между търговците прогнозира британската маркетинговата компания Business Monitor International (BMI) за периода от 2011 г. до 2015 г. Най-голямо увеличение се очаква при електрониката, новите автомобили и лекарствата, докато продажбите на храна ще намаляват. 

Цялостният ръст на продажбите на дребно се очаква да е около 26% до 18.58 млрд. лв. през 2015 г. при 14.75 млрд. лв. в края на 2011 г. Увеличението ще се дължи на нарастването на доходите на населението и ценовата и промоционална война между търговците. Ръстът в търговията на дребно ще бъде движен най-вече от градското население, което ще става по-многобройно въпреки намаляването на броя на живеещите в страната като цяло. Според BMI допълнителен стимул за по-големи продажби ще е нарастването на доходите на хората в големите градове.

Сред секторите, в които се очаква увеличение на продажбите, е електрониката. Една от причините е сравнително "ограниченото разпространение на цифровите продукти". Затова от BMI прогнозират 26% ръст на продажбите в сектора до 2015 г., като се очаква те да се увеличат от 1.87 млрд. лв. през 2011 г. до 2.35 млрд. лв. четири години по-късно. Прогнозите са за голям ръст на продажбите на нови автомобили, като според BMI през 2015 г. ще бъдат продадени 10 хил. коли повече в сравнение с тази година и броят им ще е близо 32 хил.

Преди няколко дни от Асоциацията на автомобилните производители и техните представители в България обявиха, че до края на септември в страната са продадени около 16 хил. нови коли. Според британската компания за проучвания до края на 2011 г. те ще са над 20 хил. Трябва обаче да се има предвид, че голяма част от ръста се дължи на реекспорт, тъй като цените на автомобилите в България са по-ниски от тези в останалите страни от Европейския съюз.

Очаква се увеличение и продажбите на лекарства на дребно (без рецепта) с 24% до 420 млн. лв. през 2015 г. Пазарът на храни ще остане основна част от продажбите на дребно, но според BMI ще се свие с 5 на сто в следващите четири години. Свиването на оборотите в сектора на фона на повечето продажби в другите сегменти ще доведе до намаляване на дела на този вид търговия.

Въпреки очакваното намаление на пазара на храни се очаква да расте т.нар. модерна търговия (веригите за хранителни стоки). Причината е, че този сегмент в страната все още не е достатъчно развит. Прогнозата на BMI е, че от началото до края на разглеждания период делът на този вид търговия ще се увеличи от близо 27 до над 30 на сто.

Миналата седмица от консултантската компания "ICAP България" прогнозираха спад на пазара на бързооборотни стоки за трета поредна година (изследването на BMI обхваща и категории като автомобилите, които не попадат в тази група). Очакванията са продажбите да се свият с още 3-4% през 2011 г. Според данните през миналата година секторът е бил на стойност 10.7 млрд. лв., а през 2008 г., когато е достигнат пикът за последните седем години - около 12 млрд. лв.

От "ICAP България" коментираха още, че в средата на годината е имало повече оптимизъм, но той е намалял и реално нивата от предкризисната 2008 г. сега са "само мечта". Прогнозата на консултантската компания също е за нарастване на дела на модерната търговия, но отново що се отнася до бързообортните стоки. Данните на "ICAP България" са, че в момента продажбите през този канал са около 35% от всички в страната, като се очаква до 2015 г. делът на веригите и да се изравни с този на единичните магазини.

Основни очаквания за 2011 - 2015 г.

- Продажбите на дребно да достигнат 18.58 млрд. лв. през 2015 г.
- Нарастване на продажбите на електроника заради по-ограниченото разпространение на цифровите продукти
- Над 30 хил. нови автомобила да бъдат продадени през 2015 г.
- Продажбите на лекарства без рецепта да нараснат с 24% до 420 млн. лв.
- Намаление на продажбите на храна на дребно и увеличаване на дела на веригите магазини за сметка на единичните
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати