28 Март 2024 г. Четвъртък

Над 40 групи във "Фейсбук" все още призовават за етническа омраза след Катуница

2011-10-18 06:40:23
"Всичко се забрави". Това е последното съобщение във "Фейсбук" групата "Смърт за "цар" Киро, наказание за циганина-мафиот". В социалната мрежа обаче все още съществуват над 40 групи, призоваващи за смърт на Кирил Рашков, известен като "цар" Киро, въпреки че напрежението около случая "Катуница" постепенно стихва.

Месец след началото на случая в ареста с обвинение за отправяне на заплахи са Рашков и негов внук, а в една от къщите им беше открит оръжеен арсенал. Във Варна пък съдът наложипърва присъда за престъпление против равенството на гражданите, извършено във "Фейсбук". Слав Жечев на 23 години получи 10 месеца условна присъда и обществено порицание за създаването на събитието "Клане на цигани", "за да се продължи дискусията по темата", след като всички страници и групи в социалната мрежа, възникнали след събитията в Катуница и призоваващи към насилие, бяха изтрити. Забеляза се и бум на делата за подбуждане на омраза.

Сред закритите групи беше "Смърт за "цар" Киро! Око за око, зъб за зъб", която беше набрала над 70 хил. последователи. Сега тя е възродена и има над 1300 харесващи, а за местоположение е посочен Пловдив.

В страницата са се обсъждали протести, които обаче не се осъществили. Публикуват се и цитати на български възрожденци и революционери:  "О! Ти си българин и патриотин!" и
"Но кажи какво да правя, кат си ме, майко, родила, със сърце мъжко, юнашко, та сърце, майко, не трае, да гледа турчин, че бесней, над бащино ми огнище" (б.ред. - Христо Ботев).

Не липсват и публикации, които призовават към етническа омраза, сред които "Цар Киро на с***н ние ще гo направим". "Титлата цигански цар, пет къщи, завод, партия и няколко ареста на хора от семейството. Това е имането на Кирил Рашков - Цар Киро", пише още на стената на групата.

В групата "Организация против цар Киро" се провежда анкета с въпроса "Какво бихте направили, ако срещнете "цар" Киро". Въпреки че на страницата няма публикации от 3 октомври, гласуването продължава. Предложенията събират привърженици на различни начини за убийство на Рашков.

В групата "Ботевград срещу цар Киро", харесана от 555 души, пък пише: "За да направим невъзможно полиция и т.н. да намира имена и друга информация за хората които тук се разбират за протести, използвайте анонимния чат". От 27 септември на стената на групата няма публикации, но все още съществува.

 

Друга все още съществуваща група във "Фейсбук" - Смърт за "цар" Киро, наказание за циганина-мафиот", има над 500 последователи, които от десетина дни не са публикували мнения. Страницата обаче все още е достъпна, защото не е събрала достатъчен брой докладвания от потребители.

Там е публикувано и видео, в което се обяснява, че "започналата борба" е срещу "олигарсите и системата". "Докато в другите държави богатите са просто богати, в България те са бедни хора с много пари", съобщава се във видеото. Продължава: "Всички знаем, че техните пари не са честно изкарани, но не знаем защо не са честно иззети", а за фон се редуват снимки на богати българи.

Във видеото има и политически оттенък. "Защо тогава започваме борбата от циганите... Защото нещата обикновено се започват от началото - те извършват деянията, които най-пряко ни засягат. Отказът да бъдем приети в Шенген се дължи на тях. Дори държавата ги пригонва като напаст знаете ли, че хора на ДПС обикалят махалите и учат циганите да говорят турски език", се казва още в материала. Анонимният автор предлага: "Трябва да съборим парламентарната организация ДПС".

Случаят "Катуница" беше използван от националистически партии заполитическа агитация за президентските и местните избори, които предстоят в неделя. Проблемът успя да влезе в употреба и в кандидатпрезидентските дебати. Президентът Георги Първанов свика и консултативен съвет по сигурността, докато в София се провеждаха няколко протеста.

От Държавна агенция "Национална сигурност" дори съобщиха, че имат данни за партии, които допълнително са нагнетявали напрежението. Парламентът обаче отхвърли предложението на "Синята коалиция" да сформиране на временна анкетна комисия, която да изготви анализ на случилото се.

РЗС също се включи като разпространи аудио запис на разговор на и.д. вътрешния министър Веселин Вучков и рускоговорящ. По-късно Вучков обясни, че на записа дава интервю на журналисти от руската информационна агенция РИА "Новости".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати