26 Април 2024 г. Петък

Путин: Никога не съм се стремил да стана президент

2011-10-18 06:25:22
В първото си интервю за трите федерални телевизионни канала (формат, койт опръв приложи президентът Дмитрий Медведев), премиерът Владимир Путин заяви, че никога не се е стремил да става държавен глава и това е било казвано навремето и от него, и от издигналият го Борис Елцин.

"Освен това, когато ми предложиха, даже изразявах съмнения дали си струва аз да се занимавам с това, имайки предвид огромната работа и колосалната отговорност за съдбините на страната. Но ако се захвана с нещо, аз се старая да доведа делото или до логичния му край, или най-малкото до максимален ефект."

Путин разкри, че са се договорили с Медведев за рокадата в Кремъл още преди 4 години и сега предлагат на гражданите да отсъдят на изборите това решение.

"В това няма тайна... по принцип това е абсолютно естествено нещо, не е някакъв заговор. Нормално е в политическия живот и практиката, когато хората създават някакви политически съюзи, договарят се за принципите на съвместна работа и поведение."

"Представихме това не като вече решен въпрос. Решен е между нас, но съвсем не от нашите граждани. Предлагаме тази конфигурация, а пред урните гражданите ще кажат дали са съгласни с това предложение или не. Изборите решават всичко." По думите му някъде през 2007г. или началото на 2008г. договорката за преразпределението на властовите пълномощия била смятана за напълно възможна, "ако заедно преминем през този период на достатъчно тежки изпитания", защото още тогава забелязали известни процеси в световната икономика, водещи към последвалата глобална криза.

Той не прие и версията, че издигането му ще обезсмисли изборите, защото "за редовия гражданин винаги има избор".

"Много често чувам от хората - не подставени, а обикновени - че действително много хора искат събитията да се развиват именно по този начин", допълни той. Що се отнася до критиците и опонентите, нека да представят своя програма и най-важното - да докажат с практическа работа, че могат да се справят по-добре, каза Путин.

Премиерът обаче намекна, че Медведев може и да не го смени на премиерския пост, защото това ще зависи от представянето на управляващата партия "Единна Русия" на парламентарните избори на 4 декември. Медведев е единственият, който на конгреса на 24 септември бе решено да оглави листите на партията. Очаква се Путин да бъде издигнат за кандидат за президент на следващия конгрес на 27 ноември. Вотът би трябвало да е през март, а встъпването в длъжност - през май 2012г.

Премиерът, разговорът с когото е воден на 15 октомври, отхвърли критиките, че със завръщането му в Кремъл ще настъпи застой като във времената на Леонид Брежнев. "И в съветските времена и даже в началото на 90-те години имаше и много позитивни неща, но нещо не си спомням следвоенното съветско ръководство да е работило толкова интензивно, както го правя аз или действащият президент Медведев."

За "либералния курс на Медведев"

В разговора с шефовете на   "Первый канал", "Телекомпания НТВ" и ВГТРК става дума и за това, че Путин има репутация на привърженик на държавата на "твърдата ръка". Следва въпрос дали ще продължи курса на Медведев за "хуманизиране" на  "монструозноата и плашеща хората държава" . Путин отговаря, че не вижда в това нищо революционно, но и че двамата са различни хора, че Медведев е действал съобразно собствените си представи за това кое е добро и зло и ще се види дали това ще сработи и дали хората приемат стореното.

Като пример за либерализирането на страната Путин дава положението на един от присъстващите - шефът на НТВ Владимир Кулистиков, като му напомня, че е работил в Радио "Свобода". "Когато работех в органите на КГБ на Радио "Свобода" се гледаше като на пропагандно поделение на ЦРУ. И в това си имаше определени основания, да не говорим че то се финансираше по каналите на ЦРУ и фактически се занимаваше с агентурна работа на територията на бившия СССР. Ситуацията сега се измени, но Радио "Свобода" е средство за масова информация, изразяващо мнението на американската държава. Ето, работили сте там, а сега оглавявате общонационален телевизионен канал. Нима това не е признак на либерализъм?"

Премиерът потвърждава също, че се е налагало "да се натягат гайките" в трудни времена, "когато беше застрашено съществуването на руската държава и се налагаше да се въвеждат определени сурови механизми на регулиране най-вече в политическата сфера".

За "китайската заплаха"На тези, които ни плашат с Китай (по правило това са нашите западни партньори), много пъти към казвал, че колкото и да са привлекателни минералните ресурси на Източен Сибир и Далечния изток, все пак главната борба не се води за тях. Главната битка е за световно лидерство и тук не се каним да спорим с Китай. За това Китай си има други конкуренти, нека се разберат помежду си. За нас Китай е надежден партньор, готов да търси компромис и по най-сложните въпроси помежду ни."

За външната политика и Евразийския съюз

В разговора става дума и за това, че на Запад смятат Путин за "ястреб", на което той подхвърля "Първо, ястребът не е лоша птичка"

"Не искаме да сме световен жандарм"

"
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати