19 Април 2024 г. Петък

Лондон 2012 - най-голямата строителна площадка в Европа

2010-07-26 19:20:20

Строителството на олимпийския парк в областния район Стратфърд в северната част на Лондон върви с пълна пара.

Гледката към строителната площадка многократно е описвана, като една от най-драматичните в цяла Англия. Грандиозният проект окупира площ от 500 акра, колкото един средно голям екзотичен остров, а над 6500 души се трудят неуморно върху изграждането на трите най-значими обекта, които ще бъдат лицето на Игрите, а именно велодрума, т.нар. „воден парк” и главната звезда – „Олимпийският стадион”.
 
Облик
Две години преди пламъкът на Игрите да озари небето над английската столица на обекта вече тече една от най-напрегнатите олимпийските битки. Всички обекти от парка трябва да бъдат готови и издадени една година преди началото на Олимпиадата. Два от основните изпълнители по строежа на обектите вече са се вкопчили гуша за гуша в джентълменско тристранно състезание помежду им и с времето. Изпълнителят на Олимпийския стадион Робърт Макалпайн и ISG, които извършват строителството по велодрума искат да видят кой ще достигна финала първи. Общо 30 компании са ангажирани със строителство и изпълнение на различни проекти в олимпийския парк.

Масивният проект е трудно да бъде описан само с няколко думи. Едно от най-добрите сравнения за ежедневните процеси, същисващият размер на всичко, многобройните машини и хора в свелоотразителни жилетки, щъкащи по различните площадки, направи журналистът на „Телеграф” Саймън Бригс, според който Стратфорд наподобява базата на злодей от филм за Джеймс Бонд.

Напрегната, забързана и преди всичко опасна работна обстановка е напълно реална предпоставка за инциденти. Един от тях бе фатален, след като работник падна върху покрив на постройка в западната част на Страфорд. Високите амбиции на организаторите обаче личат най-ясно от един прост електронен билборд, на който преди седмица светеше надписа „2 000 000 работни човекочаса без инцидент”.
 
Олимпийският стадион несъмнено ще бъде най-голямата постройка в парка, но „аква центърът” определено ще привлича повече погледи. Проектиран от прочутият иракски архитект Заха Хадид водният център представлява корпус със синя „кожа”, с който дизайнерът се стреми да изобрази кит. „Аква центърът” ще бъде първото нещо, което посетителите ще виждат при влизането си в олимпийския парк.

Пари
Грандиозността на строежа може да бъде съизмерима единствено цифрите, заложени в бюджета за подготовка на Игрите. Частни компании, правителството на Великобритания и жителите на Острова малко или много са основните участници във финансирането на проекта. Лондон 2012 разполага с бюджет от 9,3 милиарда лири и въпреки, че правителството на няколко пъти намаляваше сумата по програмите си за ограничаване на обществените разходи, това все още ще са едни от най-скъпите Игри.
 
Частното финансиране на организационния комитет възлиза на 2 милиарда лири. Още 2 млрд. идват от Властите за предаване на Олимпиадата, които са ангажирани с подготовката на всички обекти и инфраструктурата. Националната лотария участва с още 2,2 млрд. Лотарията ще възвърне разходите си чрез продажбата  на олимпийски обекти и структури в бъдещ план. Правителственото финансиране се осъществява с посредничеството на Департамента за култура, медии и спорт. Градската и областна управа на Лондон са допринесли с над 900 милиона лири за подготовката на Игрите. Още един половин милиард лири са дошли по линия на Агенцията за архитектурно и инфраструктурно развитие на Лондон.

Напредък
До крайния срок за окончателното завършване на строежите остават почти 12 месеца. До този момент напълно завършена е гребната база в Итън Дорни. Олимпийският стадион вече се извисява в пълния си ръст и разполага с пълния набор от 14 осветителни колони. Сега се работи по подготвянето на терена за полагане на различните видове настилки. „Аква паркът” получи изцяло завършеният си стоманен покрив. Готови и изпробвани са 50 метровият басейн, басейнът за гмуркачите и тренировъчните басейни в базата. Завършен е и грубият строеж на 11 от основните постройки в олимпийското село. Двойно извитият покрил на велодрума е поставен, а форма започна да придобива и залата за баскетбол, хандбал и волейбол.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати