23 Април 2024 г. Вторник

Еврофондовете са животоспасяващи, рече Кристалина Георгиева

2011-10-18 05:43:26

"В момента най-важното и животоспасяващото за нас са еврофондовете”, заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева в интервю за БТА.

Тя посъветва правителството на Бойко Борисов "сериозно и агресивно" да въвежда в икономиката стимули за малкия и средния бизнес.

"Решение за замразяване на доходите се взема трудно, защото хората са бедни, но финансовата дисциплина е водещата”, посочи Георгиева, която е доцент по икономика.

Тя даде за пример посещението си в Троян, където лично се е убедила, че пенсионери едва свързват двата края.

Според еврокомисаря обаче в условията, в които се намира Европа и при риска от повторна рецесия, финансовата стабилност е много важна, тъй като е предпоставка за доверие към страната ни.

"В момента най-важното и животоспасяващото за нас са еврофондовете, а доверието на Европа към България е важно, не само да получим парите днес, а за да се позиционираме добре за следващия седемгодишен период”, подчерта Кристалина  Георгиева.

По думите й в бюджет 2012 едва ли ще има място за повишаване на доходите, но ако бъдат осигурени условия за повече работа на хората, "работещите на свой ред ще помагат на пенсионерите, което е чисто българска черта”.

Георгиева отново препоръча да се подпомага малкият и средният бизнес, но според нея намаляването на данъчната тежест за малките фирми не е най-правилната посока, защото ще доведе до по-малко приходи в бюджета, а от там и до по-малки възможности за вдигане на заплати и пенсии.

"Проблемът не са данъците в България, защото те и без това са ниски. Проблемът е, че в момента банките в Европа са много консервативни при предоставяне на кредити за малките предприятия. За дребния бизнес просто няма тази линия на финансова подкрепа, която може да го постави на крака, няма и достатъчно информация”, посочи Георгиева.

Тя посъветва българското правителство да насочи европейските фондове за стимулиране на мащабни европейски програми каквато е тази например за саниране на сградите.

В тях участват най-вече малки и средни фирми и в същото време се съкращава разходът на домакинствата за ток и отопление, аргументира се Георгиева. 

По думите й програмите за енергийна ефективност имат огромно поле за развитие в България, тъй като сме най-ниско енергийно ефективната държава в Европа.

Това означава, че хората режат все по-голяма част от и без това малките си доходи за отопление и електричество, обясни Кристалина Георгиева. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати