Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow България arrow Еврофондовете са животоспасяващи, рече Кристалина Георгиева

Еврофондовете са животоспасяващи, рече Кристалина Георгиева

  Print E-mail
2011-10-18 05:43:26
източник: dnes.bg

"В момента най-важното и животоспасяващото за нас са еврофондовете”, заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева в интервю за БТА.

Тя посъветва правителството на Бойко Борисов "сериозно и агресивно" да въвежда в икономиката стимули за малкия и средния бизнес.

"Решение за замразяване на доходите се взема трудно, защото хората са бедни, но финансовата дисциплина е водещата”, посочи Георгиева, която е доцент по икономика.

Тя даде за пример посещението си в Троян, където лично се е убедила, че пенсионери едва свързват двата края.

Според еврокомисаря обаче в условията, в които се намира Европа и при риска от повторна рецесия, финансовата стабилност е много важна, тъй като е предпоставка за доверие към страната ни.

"В момента най-важното и животоспасяващото за нас са еврофондовете, а доверието на Европа към България е важно, не само да получим парите днес, а за да се позиционираме добре за следващия седемгодишен период”, подчерта Кристалина  Георгиева.

По думите й в бюджет 2012 едва ли ще има място за повишаване на доходите, но ако бъдат осигурени условия за повече работа на хората, "работещите на свой ред ще помагат на пенсионерите, което е чисто българска черта”.

Георгиева отново препоръча да се подпомага малкият и средният бизнес, но според нея намаляването на данъчната тежест за малките фирми не е най-правилната посока, защото ще доведе до по-малко приходи в бюджета, а от там и до по-малки възможности за вдигане на заплати и пенсии.

"Проблемът не са данъците в България, защото те и без това са ниски. Проблемът е, че в момента банките в Европа са много консервативни при предоставяне на кредити за малките предприятия. За дребния бизнес просто няма тази линия на финансова подкрепа, която може да го постави на крака, няма и достатъчно информация”, посочи Георгиева.

Тя посъветва българското правителство да насочи европейските фондове за стимулиране на мащабни европейски програми каквато е тази например за саниране на сградите.

В тях участват най-вече малки и средни фирми и в същото време се съкращава разходът на домакинствата за ток и отопление, аргументира се Георгиева. 

По думите й програмите за енергийна ефективност имат огромно поле за развитие в България, тъй като сме най-ниско енергийно ефективната държава в Европа.

Това означава, че хората режат все по-голяма част от и без това малките си доходи за отопление и електричество, обясни Кристалина Георгиева. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?