25 Април 2024 г. Четвъртък

Тежки поражения от бурния вятър в Източна България

2011-10-17 11:17:44
Сложна е обстановката в източните и южните райони на страната. В много общини бурните ветрове са нанесли тежки поражения, селища временно останаха без електроподаване.

Най-тежка към обяд е обстановката в Бургаска област,

където при дежурните непрекъснато постъпват сигнали за паднали дървета поради силния вятър. Такива има за пътя Бургас-Малко Търново, отсечката Босна–Царево. Изпратен е екип в района на с. Визица.

Пътят Бургас-Елхово е в критична ситуация.

Към момента снеговалежът е спрял, но на места снежната настилка прави обстановката критична.

Оранжев код бе обявен за трите черноморски области - Бургас, Варна и Добрич.

Кодът означава, че времето е опасно и са възможни щети и жертви, а хората трябва да бъдат внимателни и да следват съветите на властите.

За пет области в Източна България - Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска и Силистренска - е обявен жълт код за потенциално опасно време,

съобщават от НИМХ.

В тези райони има обилни валежи, придружени от бурен вятър.

Силен вятър от север със скорост 28 метра в секунда (почти 100 км/час) духа в Сливенско.

По-рано сутринта бе прекъснато електроподаването във високопланинските села Бяла и Новачево, но към обяд то е възстановено навсякъде.

От Отдел "Обществен ред и управление при кризи и отбранително мобилизационна подготовка" в община Сливен съобщават за

десетки постъпили сигнали за счупени клони и паднали дървета.

Екипи на пожарната работят за незабавно реагиране.

В града спрени по улиците автомобили пречат на работата на аварийните екипи. В тази връзка

водачите се приканват да избират подходящи за паркиране места.

Сигнали за поражения от вятъра постъпват и в момента, екипите продължават работа. По данни на Областното пътно управление пътищата в цялата област са мокри, но проходими.

Снежната покривка в Сливенския Балкан е около 10 сантиметра.

Силният вятър затвори и пристанище Варна.

Забраната за маневри за всички кораби е въведена в неделя. В района на пристанището скоростта на вятъра е между 12 и 20 м/с, а вълнението на морето в залива е 4 бала.

Пристанището в Бургас също е затворено за всякакви маневри и всички плавателни средства.

Забраната важи до подобряване на метеорологичните условия.

Бургаското летище работи нормално.

В Бургаска област, където бе обявен "код оранжево", вали дъжд, придружен от силен вятър. Вълнението на морето достига до 5 бала.

Общината в Добрич предупреждава гражданите за опасност от падащи предмети, сухи клони на дървета и други поради силния, на моменти бурен вятър.

Очаква се скоростта му през деня да достигне 20-25 метра в секунда. От кметската управа призовават гражданите да премахнат от балконите всички неукрепени предмети, които могат да паднат.

Пешеходците да се движат далеч от сгради, дървета,от електрически и осветителни стълбове, съветват още от общината. На шофьорите също се препоръчва да спират автомобилите си на открито място, далеч от стълбове и дървета.

Над 30 села в община Габрово и 5 квартала на крада са без ток заради падналия вчера и през нощта обилен и тежък мокър сняг.

12 екипа на Е.О.Н. работят по възстановяване на електрозахранването. Има готовност да се извикат екипи от други региони, съобщиха от общинския съвет за сигурност към администрацията.

Към обяд все още е затворен Проходът на републиката за разчистването на пътните платна поради обилния снеговалеж през нощта и блокирани ТИР-ове.

Екипи на "Пъна полиция" насочват автомобилите към паркинги преди подходите към прохода, където изчакват разчистването на платната.

Пътните настилки са предимно мокри, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

При инцидентите в страната няма пострадали хора.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати