25 Април 2024 г. Четвъртък

Тъмносините стресирани: Бият наши кандидати!

2011-10-17 10:46:03

Само за последните три дни ДСБ са получили 7 сигнала за натиск, шантаж, дори побой над кандидати на партията за местните парламенти.

Най-много случаи на агресия имало в Пиринския край и по-конкретно в община Разлог. Сигнали идвали и от общини в Троянския Балкан, обясни съпредседателят на „Синята коалиция“ Веселин Методиев.

„Става дума за хора, които или са кметове на ГЕРБ – действащи и са конкурентни на нашите кандидати, или в момента се страхуват от това, че за пореден път наш кандидат може да ги победи още на първи тур“, допълни той.

Методиев обясни, че целта е да се осигури преднина на ГЕРБ на местно ниво и на национално ниво. Сините дадоха и няколко примера за натиск срещу техни кандидати.

„Имаме случай, с цялото съзнание, че не трябва да казвам общината и конкретно госпожата, за да не направим по-голяма беля, на пребит кандидат в дома. Такова влизане в къщи и пребиване на човек, кой го е извършил, как го е извършил, тепърва полицията трябва да установява“, разказа Методиев.

Друг от оплакалите се е кандидатът на сините в Разлог, чийто предизборни плакати били сваляни за сметка на тези на ГЕРБ.

Трети случай е този с д-р Димитър Димитров, назначен за управител на регионалната здравна каса в Ловеч. В момента, в който бил номиниран от сините за кандидат-кмет, бил уволнен от длъжност, разказа лидерът на ДСБ Иван Костов.

Бойко Пъдарски, кандидат-кмет на гр. Троян, пък бил заплашван от настоящия кмет през май и след това неправомерно уволнен от общината.

„Никога не е стигал дотам страхът, да обхваща толкова много хора“, коментира Костов предизборната обстановка.

„Това е лош фон, на който се развиват изборите, минаха се всички граници“, допълни Веселин Методиев.

Според Костов страхът на местно ниво е достигнал големи размери, защото при обиколките му по места гражданите не смеели да произнесат имената на местните олигарси.

„Вие казвате ли примерно Гриша Ганчев или примерно Алексей Петров в Тетевен. Не смеят. Никой не смее да произнесе имената, което показва кой управлява страната и от кого произтичат репресиите“, коментира Иван Костов.

Запитани дали Цветан Цветанов знае за тези сигнали, Веселин Методиев отговори, че за случаите, за които са сигнализирани органите на реда, е „абсурд да не знае“.

„Той нали не е на работа?“, върна въпросът Костов, „МВР без него са кукли на конци. Кой ще смее там да каже каквото и да било“, коментира той.

Сигналите на ДСБ вече са били изпратени на политическите партньори на партията от ЕНП, както и ще бъдат подадени до наблюдателите на изборите у нас.

Според лидера на ДСБ до момента няма истински президентски дебат, а той е само повърхностен, заради стремежа на кандидатите да станат „много симпатични на всички“.

Според Костов Плевнелиев „очевидно“ губи от дебатите до момента. Той го призова да промени „поведението си пред камера“, а предизборният му щаб да „положи по-голямо усилие“, ако не искат да изгубят изборите.

Според него Плевнелиев се опитва „да се заиграе с избирателите на БСП“, което автоматично отблъсква десния електорат.

В същото време Меглена Кунева е кандидатът, който „заема тази позиция и го (Росен Плевнелиев – бел.ред.) изтласка в едно безвъздушно пространство“, продължи Костов.

„На евентуален втори тур за президентския вот на ДСБ ще бъде много трудно да призове членовете и симпатизантите си да подкрепят човек като Росен Плевнелиев, който не е могъл да обясни защо предпочита Стефан Стамболов пред Тодор Живков“, отговори на журналистически въпрос Костов.

По думите му, за да застанат зад номинацията на ГЕРБ, би следвало да им бъде поискана подкрепата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати