20 Април 2024 г. Събота

Ураганен вятър и сняг блокира голяма част от страната

2011-10-17 09:39:05

Бурен вятър и снеговалеж има на много места в източната част на страната. Бурният вятър, който вилнее из Варна, помита всичко след себе си. По данни на метеоролозите скоростта му вече минава 70 км./ч. 

В целия град има задръствания от коли по улиците, а на много места са паднали клони и са се образували огромни локви. 

По 19 случая са работили служителите на “Пожарна безопасност и спасяване” във Варна през изминалата нощта. 15 от сигналите са били за съборени от силния вятър дървета,  а останалите – за пожари и катастрофи, информира началникът на пожарната комисар Тихомир Тотев. 

На няколко места откършени клони са причинили щети по автомобили, но до момента пострадали хора няма.

Заради силният вятър пристанище Варна е затворено още от неделя за всички кораби. Вълнението на морето в залива е 4 бала, а в открито достига 5.

Също поради лошо време е затворено пристанището в Бургас. В областта поради лошото време и паднали дървета е затворен временно пътят Средец-Елхово.

От Общината са осигурили дежурни екипи с автомобили, които ще оказват своевременна помощ през целия ден и през нощта.

В област Габрово повече от 30 села и пет квартала на Габрово са без електрозахранване заради падналия през нощта обилен и тежък мокър сняг.

Дванайсет екипа на Е.О.Н. работят по възстановяване на електрозахранването, като имат готовност да извикат и екипи от други региони, съобщиха от общинския съвет за сигурност при администрацията.

Десетки паднали дървета и клони препречват пътни участъци в селата и в града и затрудняват движението на леките автомобили и на автобусите. Заради паднали клони и дървета пътят от Габрово към високопланинската туристическа местност Узана е непроходим.

В планината продължава да вали обилно мокър сняг, духа силен северен вятър, има и снегонавявания, а снежната покривка надхвърля 10 сантиметра.

На много места видимостта е ограничена до 50-100 метра заради мъгла.

През прохода Шипка и към Узана не се допуска движението на тежкотоварни автомобили, а леките автомобили трябва да бъдат със зимни гуми. Пътят през старопланинския проход вече е отворен. Отворен е и Проходът на Републиката, който временно бе затворен за движение.

Силният вятър в Добрич повреди част от ламарината на покрива на Драматичния театър в града. Това принуди служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" да отстранят металния лист, за да не падне върху хората, съобщи началникът на службата комисар Димчо Симеонов.

В противопожарната служба са постъпили и сигнали за паднали дървета по пътя Добрич-курорта "Албена", Добрич-Балчик, Горун-Шабла, Смолница-Ловчанци, които вече са премахнати, без да е било ограничавано движението на моторни превозни средства.

В Сливен силният вятър, придружен с валежи от дъжд и мокър сняг, счупи много клони и събори дървета. Това предизвика затруднение в движението на много места в града.

Няколко планинските села са без ток, съобщиха от общината. Предприети са действия за възстановяването на електроснабдяването и за премахване на падналите дървета и клони.

Поради лошите атмосферни условия е отменено движението на влаковете между гарите Царева ливада и Дъбово, част от линията Русе - Стара Загора, съобщиха от БДЖ. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати