28 Март 2024 г. Четвъртък

Грешката е във вашия телевизор

2011-10-17 08:01:50

Деян Енев, специално за Actualno.com

Овцете обичат да ближат сол. Затова във всяка уважаваща себе си кошара в един чатал се заглавя буца сол. И когато овцете се приберат от паша, когато овчарят ги измузе (издои) и нахрани, те се отдават на това любимо свое занимание. От многото близане буцата сол добива един бледовиолетов цвят, почти като телевизионен екран. Солта е, може да се каже, телевизорът на овцата. Тъй както за човека пък неговата буца сол е телевизорът.

И ето, населението ближе солта и се радва, че световни киноактьори, с които е израсло, са му дошли на крака. Наистина, вече малко старички, не в разцвета на силите си, малко като восъчните кукли на самите себе си от музея на мадам Тюсо. Но на Роки и Терминатора бихме простили всичко.

Да оставим изкуството, да се прехвърлим в сферата на високата политика. Та у нас през последните дни се изсипа цветът на европейските управленци. Отново повод за гордост. И всички ни хвалят, всички ни тупат по рамото. Какво друго му трябва на човек – една добра дума.

Всичко това щеше да е прекрасно, щеше да е законен повод за гордост, ако го нямаше малкото трънче в петата – че се случва в предизборна обстановка; че налива вода в мелницата на управляващата партия.

Все пак не може да не отчетем, че замисълът е блестящ; че количеството е преминало в качество – тоест, че поне една от 40-те рекламни агенции, наети от ГЕРБ, си е свършила добре работата.

Ако не бяха сакатлъците с Катуница и почетното членство на премиера в Съюза на художниците, всичко щеше да си върви по мед и масло.

Възниква въпросът – защо за ГЕРБ е толкова фатално важно да спечелят изборите, и то не как да е, а с оглушителен успех? Защо докараха такава тежка артилерия и по политическа, и по развлекателна линия в самото навечерие на изборния ден? Отговорът е удивително прост. Защото ГЕРБ е партия от лидерски тип, създадена по модела на НДСВ. Пред очите на ГЕРБ постоянно зее раната НДСВ. В ГЕРБ добре виждат как сега НДСВ и неговият бивш лидер ръждясват в девета глуха.

В крайна сметка, ако между телевизионната действителност и истинският живот в България не зяпаше бездна, ако имаше само една малка вадичка, която лесно да прескочиш, щяхме да махнем с ръка и да повярваме на сто процента на приказките на г-н Барозу и на Шварценегер, че животът, който живеем, е песен. Но не е така. Извън телевизионната действителност текат процеси, които не са осветени, които нямат нищо общо с холивудския чар и брюкселския блясък, но които на свой ред не по-малко мощно са призвани да доведат до заветната цел – оглушителна изборна победа на ГЕРБ.

На всеки предизборен билборд, на всяко рекламно каре пише, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Е, като е престъпление, защо се практикува масово? Разходете се например до някое от многолюдните българо-мохамедански села в Гоцеделчевско и проверете на място как стои въпросът там. Добре стои, може да се каже. Там хората са чистосърдечни, ще ви разкажат всичко. Включително и сумите, които се раздават групово и на калпак.

Или друго. Ето какво написа тия дни във Фейсбук един известен човек:  „Вчера бях в едно село по "важни държавни дела".
Разговарях с местен интелигентен човек. Той ми каза нещо, което ме порази:
- Ние тук се събрахме по-умните хора от селото да решаваме за кого да се гласува. Човекът от ГЕРБ е прост, алчен, крадлив и хитър, смени всички партии досега. Конкурентът му е момче, ама огън - добро, трудолюбиво, почтено. 
Но решихме да гласуваме за този от ГЕРБ! Защото премиерът е от ГЕРБ, регионалният министър е от ГЕРБ, Фандъкова е от ГЕРБ, кметът на Нови Искър е от ГЕРБ... Ако нашият кмет не е от ГЕРБ, стотинка няма да получи селото. Ще ходим в кал, училището ще падне окончателно, ще си разбиваме все така колите по пътя, дето е целият в дупки. Кандидатът на ГЕРБ и 50% от парите да открадне (а той ще ги открадне, щото си пада по присвояването, пък и "нагоре" трябва да даде комуто колкото трябва), другите 50% ще останат за селото. 
Докато ако изберем огън-момчето, една стотинка за него няма да има, ще е пак като досега. Така че нямаме избор. 
Принудени сме със силата на парите да гласуваме за ГЕРБ, а после ГЕРБ ще каже - и в това село подкрепят политиката на правителството и лично на другаря Бойко Борисов!!!»

Край на цитата.

А друг написа: «ГЕРБ раздава безплатни кебапчета в Гагово. По всички села в Поповско е така. А ми говорят по цял ден по радиото и телевизията, че купуването и продаването на гласове било престъпление. Тра-ла-ла.”

Край на цитата.

Когато разберем след изборите колко е струвала тази предизборна кампания, ще се хванем за главата. Грешни пари, хвърлени за законни и незаконни практики.

Силата на парите. Срещу нея може да се изправи единствено чувството за мисия у лидерите. Но досега никой политик не каза «Народе!!!»

Тъй, както го казваше Дякона Левски.

Чийто портрет ще виси ли, виси със страшна сила в кабинетите на избраниците цял нов мандат.

Но тогава, когато у лидерите няма чувство за мисия, такова чувство трябва да проявят хората, избирателите.

Продаването и купуването на гласове е престъпление. Но престъпление ще е и негласуването!

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати