29 Март 2024 г. Петък

Словесна победа за Кунева на дебата, отчитат социолози

2011-10-17 07:41:15

Кунева е повишила значително популярността си след телевизионния диспут между кандидат-президентите с най-голям шанс за „Дондуков" 2.

Това каза социологът Цветозар Томов, който заедно с Мира Радева и Кънчо Стойчев коментира в ефира на bTV провелия се в събота дебат между Росен Плевенлиев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин.

Резултатите от изследване, проследило дебата, показват, ченай-добре се е представил Росен Плевнелиев с 35%. Меглена Кунева и Ивайло Калфин са с почти равни показатели, като независимият кандидат има лек превес - 21,6% срещу 21%, съобщи Мира Радева.
"Така изнесените данни показват словесна победа за Кунева", подчерта още Томов.

Избирателите спечелиха най-много от дебата между кандидат-президентите, смятат социолозите.
Според тях диспутът е бил полезен за цялото общество, тъй като е изправил първите претенденти един срещу друг и е дал възможност да бъдат чути гледните им точки.

По думите на Мира Радева полза е имало и за самите кандидати, защото телевизионната словесна битка е концентрирала интереса върху топ двойките за президентския пост. Тя допълни, че дългосрочното проследяване на тримата претенденти е показало, че размествания са възможни до последния момент - особено между първи и втори тур.

Кънчо Стойчев пък отбеляза, че функцията на подобно обсъждане е хората максимално да се ориентират в ситуацията и това обикновено са онези 10-15%, които все още се колебаят в мнението си за кого да гласуват.

„Не бива да гледаме на социологическите изследвания като на някакви залагания за конни надбягвания", уточни той. Според него основната характеристика на ситуацията в страната в момента е „милиционери правят избори". Социологът даде за пример случай от Балчик, в който независим кандидат е бил принуден да махне билбордовете си по нареждане „отгоре".

„Потопени сме в една идиотия. ГЕРБ не е загубил още изборите, ГЕРБ загуби възможността по честен начин да спечели изборите... Вътрешен министър да е агитатор на партията, това не е европейско", категоричен бе Стойчев.

Цветозар Томов заяви, че най-логично е да се очаква балотаж между Плевнелиев и Калфин. Той обаче направи две уговорки - резултатите от социологическите изследвания да не се тълкуват като твърда ориентация за това, което ще се случи, както и че е твърде вероятно показаното от проучванията да е завишено.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати