26 Април 2024 г. Петък

Нещо като единение, но все пак рунд. За кмет

2011-10-17 07:08:24

Кандидати за кметове от различни политически сили се обединиха около мнението, че трябва да бъде премахнат корупционният според тях модел на управление на Столичната община. 

В националния пресклуб на БТА за общината дебатираха номинираните за кметове Георги Кадиев (БСП), Прошко Прошков (Синята коалиция), Николай Пехливанов – "Атака", Владимир Каролев - НДСВ, и кандидатът за общински съветник от партията "Зелените" Цветозар Томов. 

Петимата се обединиха около нуждата от по-лесен достъп на гражданите до информация от общината, както и до по-голяма прозрачност в нейната работа.

Кандидат-кметът на левицата Георги Кадиев обяви, че амбицията му е "корупционното блато в общината да го няма". Според кандидата на Синята коалиция Прошко Прошков, ако не се промени начинът на управление и не се извади всичко "на светло", лошите практики в СО няма да бъдат прекратени. 

Той предложи например да се въведе дневник на гласуванията в СОС – кой общински съветник как гласува по всеки въпрос. Според него най-много са злоупотребите в озеленяването и асфалтирането на града, където по думите му "няма документални доказателства". 

Няма имунизирана партия срещу корупция, картелите и имената се променят, посочи Прошков.

Към него се присъедини и кандидатът на "Атака" Николай Пехливанов, който допълни, че 25 процента от бюджета на София "изтича" през боклука, дупките и градския транспорт. Най-вероятно има корупционни практики при тези три пера, смята той. 

Трябва да си дадем сметка, че всички публични институции са длъжни да работят за тези, които ги финансират, посочи Цветозар Томов от "Зелените". 

Според цитираните от него числа всеки софиянец дава по 1000 лв. годишно на общината като данъци, срещу което не получава почти нищо. Томов препоръча в общината да се събере антикорупционно лоби, което "да отвори" общинския съвет към гражданите и да подкрепи кмет, незамесен в такива практики.Владимир Каролев от НДСВ похвали опонента си Георги Кадиев, че през последните четири години "не е гласувал за нищо корупционно". 

Двама от новата листа за общински съветници от БСП обаче много пъти са гласували корупционно, заяви Каролев. Той упрекна и съветниците от "Атака", които, по думите му, за четири години не са казали нищо "и натискат същия бутон като ГЕРБ". 

"Това е мажоритарен избор, искам хората да гласуват за мен", отговори му Кадиев. 

Прошко Прошков коментира Подозрения на "Атака" за задкулисно споразумение между Синята коалиция и ГЕРБ за управление на София с думите, че е "висш пилотаж да получаваш подобни обвинения от представител на "Атака". 

Николай Пехливанов пък каза, че партията на Волен Сидеров реално не участва в управлението на страната.

Има т. нар. ромски проблем в София, а и в страната, признаха кандидатите за кмет на столицата на левицата, сините, "Атака", НДСВ и кандидат за общински съветник от "Зелените". Според тях основният начин да се разреши проблемът е инвестиции в образованието и стимулиране ромите да работят.

Над 6000 души са проследили по интернет дебата, излъчван онлайн от БТА. Дискусията беше по инициатива на блогърите Асен Генов и Иван Стамболов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати