25 Април 2024 г. Четвъртък

Като не гласуваш, после нямаш право на псуваш!

2011-10-17 07:05:23

Води ли се битка за ромския вот преди изборите, има ли етническо напрежение у нас и ще реши ли Ахмед Доган кой ще е следващият български президент? Лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов в интервю за Dnes.bg.


Социолозите за момента не ви включват в сметките за балотажа. Вярвате ли на техните прогнози или смятате, че са възможни изненади?

По принцип не коментирам социологически прогнози, особено по време на избори. В една кампания важното не е да гледаш какво показват социолозите, а да се опиташ максимално добре да обясниш на хората какво ти мислиш и как виждаш перспективата на България след тези избори, ако получиш доверието на хората. Така че с това сме заети в момента и за местните, и за президентските избори.

Какво ви мотивира да се включите в президентската надпревара?

А истината е, че президентът има доста по-широки възможности да влияе върху обществения и политическия живот. На първо място той е единственият човек в държавата по конституция, който има право да направи директно обръщение към нацията или в парламента. За съжаление до момента нито един български президент не е използвал това си правомощие –Господа депутати, това, което правите като законотворчество, е неефективно“.

Да вземем здравеопазването. България е единствената страна в Европа, в която средната продължителност на живота намалява. За 10 г. тя е намаляла с 3 г. Това се дължи на лошото здравеопазване. Не е нормално да се закриват болници, не е нормално да се събират пари с SMS-и за болните от тежки заболявания деца, за да бъдат лекувани в чужбина, при положение че има отделени средства за това. Бюрокрацията пък е толкова голяма, че докато един болен човек успее да мине през всички стърги на здравната ни система, за да бъде изпратен на лечение в чужбина, обикновено той умира.

Не съм чул и нито един български президент да направи обръщение към нацията по темата за това, че монополите ни одраха кожата и че 20 г. всички български правителства стават ортаци с монополите. Не съм чул българският президент да направи обръщение към нацията поради факта, че демографската катастрофа направо ни стопява – за 20 г. 1,7 млн. българи по-малко.

Хората се оплакват, че мутрите им изкупуват гроздето на 25-30 стотинки за килограм, а го препродават на 1,20 лева на винзаводите. Къде е държавата? Ето това са проблемите на обществото, а не президентът да си играе на Дядо Мраз и да събира стотинки с SMS-и за болни деца, вместо да свика Консултативен съвет по национална сигурност и да постави въпроса за здравеопазването. Но не само да го постави като тема за разговор, а да излезе с готова концепция.

Третият инструмент, който никога не е бил използван от нито един български президент, са референдумите. Ако през 2002 г. сегашният президент се беше съобразил с волята на тези 520 хил. български граждани, които тогава ВМРО и комитетът за защита на АЕЦ „Козлодуй“ организираха, за да направят искане за референдум за спасяване на 3 и 4 блок, може би в момента щяхме да плащаме с 80% по-евтин ток. В бюджета на България щяха да влизат онези 100 млн. лева годишно от продажбата на електроенергия, които вече не влизат след затварянето на 3 и 4 блок.

Какво смятате, че ще е политическото бъдеще на Георги Първанов след „Дондуков“ 2? 

Всеки сам си преценява какво иска да прави в даден момент от своя живот. Дали ще се опита да се върне в политиката си е негов избор. Но аз не мисля, че един държавен глава, който е бил 10 години президент, трябва да се връща в оперативната политика като партиен лидер, депутат или министър. Един президент, особено за два мандата, би трябвало да е натрупал достатъчно опит и контакти и в България, и в света, за да може да бъде полезен с тези си възможности. Мисля, че много скоро ще разберем какво е намислил да прави. Видяхме, че още тази година той заяви нов политически проект, който бързо заглъхна. Мисля, че си е взел необходимите поуки.

Ако останете извън балотажа, имате ли фаворит сред опонентите си, когото да подкрепите на втори тур?

Не мисля кого ще подкрепя на балотажа, а се боря да стигна до втория тур. Ако все пак се случи това, не смятам, че хората са стадо, което можеш чрез медии или по друг начин да насочиш в една или друга посока. Хората са достатъчно интелигентни и правят своя избор. Ние като политици трябва да ги уважаваме като интелект, а не да ги подценяваме и да ги манипулираме. Така че ако се стигне до там, хората сами могат да преценят какво да направят на втория тур.

Ще определи ли лидерът на ДПС Ахмед Доган следващия президент на България?

Винаги съм смятал, че етническият вот в България и купените гласове са определяли бъдещето на страната. ДПС мобилизират до 90% от своя етнически вот, а ние, българите излизаме 40-42% да гласуваме. Като сложим и купените цигански гласове, които са между 300 и 350 хиляди, се получава маса от около 800 хил. гласа, които за едни избори са приблизително 22-23%. Наклонени в една или друга посока, те решават вота.

Аз съм вносител на предложение още през 2007 г. да се въведе задължително гласуване, не защото искам да тормозим хората да ходят до урните, когато те не харесват някой и да бъдат глобявани, а защото точно купеният вот и етническият вот в България определят бъдещето включително и на тези, които не ходят да гласуват. Не мисля, че един неграмотен циганин и един етнически вот могат и трябва да определят бъдещето на моите деца. Затова, ако ние като българи излезем да гласуваме активно, масово, без значение кого харесваме и кого не харесваме, ситуацията ще бъде различна. Надявам се този път това да са го разбрали българските избиратели, защото, не отивайки да гласуват, след това нямат право да псуват.

Изкуствено ли се създаде етническо напрежение в страната след случая „Катуница“ предвид предстоящите избори?

Ще го кажа в прав текст – етническо напрежение в България по циганския въпрос има и то не се дължи на факта, че българите мразят циганите. Сигурно има и такива в България, във всяко едно общество ги има. Проблемът е, че 20 г. всички без изключение български управляващи, включително и последното правителство, толерират циганския етнос. Затварят си очите пред безобразията, които той върши. Истината е, че около 40-50% от циганите в България се опитват със собствени сили да си решават проблемите – работят, някои от тях учат, това не можем да го отречем и не трябва да бъдем крайни. Но другите 50% от това население научиха, че имат права, но не и че имат задължения. Свикнаха 20 години държавата да се грижи за тях – да им дават помощи, детски, социални, за многодетни майки, енергийни помощи, да получават пари всеки месец, без да полагат никакво усилие за това.

Къде сбъркаха управляващите при справянето с тази криза и трябва ли да си отиде някой от правителството след Катуница?

В конкретния случай в Катуница стана ясно, че правителството толерираше Цар Киро. Четири дни полицията го пазеше и го разкарваше като мечка – в Самоков, София, по хотели, охраняват го, вместо да го арестуват. И когато видяха, че положението се изостря, с мотивите, с които го арестуваха на петия ден, можеха да го арестуват още първия ден – заплахата за убийство. Буквално го помолиха да влезе в затвора и да не излиза до изборите. Сега ще видите, че след изборите той ще бъде освободен под гаранция. Един човек, който 10 години не е подавал данъчни декларации, а само в Катуница има седем двореца, мерцедеси, охрани, разполага с пари, явно се ползва с протекцията на властта. Той си го каза и в прав текст, че неговата партия щяла да подкрепи ГЕРБ.

Освен това, когато започнаха размириците в Катуница, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов трябваше да прекрати отпуската си. Трябваше да се върне в министерството, ако трябва за 2-3 дни, докато се овладее положението, а не да се хили и да се кълчи по предизборни концерти. По този начин демонстрира безсилието на държавата. За това нещо той трябваше да си подаде оставката или премиерът Бойко Борисов да му я поиска.

Кой спечели от размириците? Извлякоха ли определени партии дивиденти от това?

След размириците хората отидоха и протестираха против циганската престъпност, това стресна циганските барони и босове, те бяха придърпани от полицията и в момента са прищипани и работят за настоящото правителство. Купувачите на гласове, които разпределяха гласовете според който плати, сега бяха концентрирани в една посока и ще видите резултатите в гетата. Всъщност правителството използва тази криза не за да я реши, а за да притисне циганските тартори и да може чрез тях да си осигури гласовете на циганското население.

Води ли се борба между партиите за ромския вот на изборите?

Управляващите са на първо място сред тези, които се опитват да купят циганския вот. Например в Банско кандидатът за кмет на ГЕРБ, който е и депутат, в момента осигурява чрез горското безплатни дърва. Дори обещава, че ако стане кмет, ще им опрости задълженията към банките, което е откровена лъжа, защото няма как един кмет да опрости задължения на частно лице към банка. Отделно чрез полицията се притискат тарторите в циганските махали. Но има и други партии, които играят на местния вот и се опитват да си осигурят подкрепа срещу пари. На места мизата стига 100 лева за един глас.

Има ли формула за успешна интеграция на ромите и защо според вас нито едно правителство  досега не намери воля да се справи с този проблем?

Нито едно правителство нямаше желание и воля да се справи с този проблем, защото имаха интерес това население да стои затворено в гетата, да е неграмотно и безработно, за да може лесно да бъде манипулирано и купувано. Това е причината, поради която не предприеха сериозни мерки. Не изключвам и възможността да е от някакъв страх, ако тръгнат да говорят по проблема, някой в Брюксел да не им дръпне ушите. Но основното е тези хора да бъдат държани в мизерия, за да бъдат купувани лесно.

Мерките задължително минават през образованието. В конституцията е записано, че основното образование за всеки български гражданин е безплатно и задължително. Ако искаме тези хора да започнат да работят, да вкарват пари в социалните фондове, а не само да потребяват, първо трябва да ги образоваме. Всички ромски деца трябва да влизат в училище, но не формално, а реално да завършват от клас в клас.

На второ място трябва да се пресече моделът, който стимулира изкуствената циганска раждаемост. Ако едно младо българско семейство с две деца има 1000 лева доход общо, децата не получават детски надбавки, защото на глава от семейството се падат повече от 240 лева. В същото време във всяко циганско семейство има по 7-8-10 деца и за всяко едно от тях държавата плаща, за тях не се полагат абсолютно никакви усилия да бъдат възпитани или образовани.

Гетата трябва да бъдат разрушени и парите от ЕС и по различни програми трябва да бъдат вкарвани в специален фонд, а самите роми да участват в изграждането на своите жилища.

Това предложение за промяна на социалния модел може да бъде обявено за дискриминация. Как ще го защитите?

Няма никаква дискриминация. В конституцията е записано, че основното образование е задължително и безплатно. Като не спазваш основния закон, за това няма санкция ли? Защо едни български граждани трябва да го спазват и да бъдат санкционирани, когато не го спазват, а други да не бъдат. След като си нарушил конституцията, ти се отнемат някакви права. 
Дискриминацията е спрямо българското население в момента и това е факт. Това е опасната дискриминация.

Нееднократно сте алармирали за демографската катастрофа в България. Каква е рецептата ви за справяне с този проблем?

Една от мерките е грамотната раждаемост - всички български семейства да бъдат поставени на равна основа. Не може едно българско семейство, в което родителите се опитват да завършат средно образование, да учат висше образование, опитват се да си намерят по-добра работа и в същото време се притесняват дали, имайки повече от едно или две деца, ще могат да ги отгледат, възпитат, да ги изхранят дори. Тези хора са дискриминирани за сметка на циганите, които получават пълен комплект от социални помощи.

Освен това имаме около 1,5 млн. млади българи, които са емигранти по целия свят. Те избягаха от България най-вече заради липсата на перспективи за развитие. Има практики на Португалия, най-вече на Испания за привличане на тези хора обратно. Ако им бъдат създадени икономически стимули, ако например едно такова семейство се завърне в България и инвестира определена сума пари, да получава бонус - 3 години да не плаща данък, ако открива и работни места, разбира се. Ако тези хора могат да реализират своите възможности и натрупан опит, а и спечелени пари в България, те ще го направят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати