27 Април 2024 г. Събота

А ако днес имаше парламентарни избори?...

2011-10-17 07:00:33
ГЕРБ би получил абсолютно мнозинство, ако сега се проведат парламентарни избори, каза на пресконференция днес в Пресклуба на БТА Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. 

Той представи национално представително проучване, направено между 30 септември и 9 октомври сред 1024 души. Според него за ГЕРБ биха гласували 33 процента от анкетираните, за левицата – 17,4 на сто, за ДПС – 6,3 процента, за "Атака" – 3,7 на сто, за СДС – 2,5 процента, за РЗС – един процент, а за ДСБ – 0,8 на сто. 

Около 60 на сто от анкетираните с десни убеждения биха подкрепили ГЕРБ, според данните. Около 52 процента са решили твърдо да гласуват на предстоящите президентски и местни избори, а други 22,6 на сто ще отидат до урните,но все още не знаят за кого ще дадат гласа си. 

За кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев-Маргарита Попова ще гласуват 33,8 на сто от анкетираните, за номинираните от левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов – 17.9 на сто, за Меглена Кунева и Любомир Христов – 9,7 процента, а за кандидатите на "Атака" Волен Сидеров и Павел Шопов – 3 на сто. 

Румен Христов и Емануил Йорданов, предложени от сините, биха получили 2,5%, а кандидатите на ВМРО Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева – 1,4%, според данните. Останалите кандидати са под 1 процент.

При балотаж между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин резултатите биха били 44 на сто за Плевнелиев срещу 20 процента за Калфин, а ако на втори тур се класират Плевнелиев и Меглена Кунева, Плевнелиев ще спечели с 41,8 процента срещу 20.2 на сто за Кунева, са прогнозите на Центъра за анализи и маркетинг. 

Почти сигурно е, че ще има балотаж и убедителна победа на Плевнелиев и Попова, макар че Калфин ще качи повече, отколкото прогнозираме, на втори тур заради евентуална подкрепа на ДПС, смята Павлов.

Само около 20 на сто се опасяват от нарушения на изборите, които да доведат до промяна на изборния резултат. 20 процента очакват вотът като цяло да бъде честен, а 48,3 на сто смятат, че ще има нарушения в някои региони, но те няма да се отразят на крайните резултати. 86 процента не се опасяват от репресии заради политическите си възгледи. 

3-4 процента пък биха си продали гласа, докато 83 процента не биха търгували с вота. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати