23 Април 2024 г. Вторник

Трише: Необходима е промяна в законодателството на ЕС, за да бъде съхранен съюзът

2011-10-16 15:37:22
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че законодателството на ЕС трябва да бъде променено, за да бъде попречено на една държава членка да дестабилизира останалите в блока, съобщи "Ройтерс". Трише също така призова за по-твърдо управление на еврозоната.

"Според мен е необходимо да бъде променено законодателството, за да се попречи на една страна членка да се отклонява и да създава проблеми на всички останали", каза Трише в интервю за френското радио "Европа 1" и телевизия "iTele"За да бъде постигнато това, трябва да може да се налагат решения". Той добави, че очаква съществуващите правила за управление да бъдат използвани още по-строго в бъдещето, дори и без промяна в законодателството.

"Смятам, че урокът за цената на слабото управление и немарливостта е достатъчен, че занапред правилата – които също наскоро бяха подсилени – да бъдат следвани много по-стриктно", каза президентът на ЕЦБ.

Всички развити икономики са засегнати от кризата в момента, но конкретният проблем на Европа е, че някои държави просто не уважават правилата на европейското законодателство, смята Трише.

"Нямаме федерален бюджет, нямаме политическа федерация, затова трябва напълно да уважаваме ограниченията и взаимното наблюдение, което съществува в еврозоната. В Европа имаме по-голям проблем от другите и това е проблемът на наблюдението и управлението в еврозоната".

 

В края на този месец Жан-Клод Трише ще напусне поста на президент на ЕЦБ след осемгодишен мандат. Той смята, че правителствата от еврозоната трябва да направят ясни стъпки, за да се преборят с кризата.
"Смятам, че е важно да има убедителна посока на действие за защита на банките и финансовите институции, които да финансират икономиката, и по специфичния, но важен проблем на Гърция", каза Трише.

В четвъртък президентът на ЕЦБ заяви пред в. "Файненъш таймс"Ще видим".

Световната финансова криза също така е показала нуждата от по-строго глобално управление, смята директорът на ЕЦБ. Така той тълкува посланието на хилядите протестиращи срещу корпорациите под света под надслов "Да окупираме...".

"Наша задача е да направим световната финансова система много по-солидна. Така интерпретирам част от посланията на това движение", каза Жан-Клод Трише.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати