18 Април 2024 г. Четвъртък

Втори рунд: Предизборните бомби

2011-10-16 09:31:43

Вторият кандидатпрезидентски дебат започна с актуалната тема от преди два дни – взрива на колата на журналиста Сашо Диков.

Росен Плевнелиев , Ивайло Калфин и Меглена Кунева защитават по bTV кой заслужава да стане държавен глава. Те са подкрепени и от техните кандидати за вицепрезидент. След дискусията социолози ще измерят кой се е справил най-добре.

„Кой се опитва да взриви изборната ситуация е добре да каже МВР”, заяви Меглена Кунева относно бомбата под колата на Диков. Тя отбеляза, че има много неразкрити случаи като „Галерия” и бомбата в апартамента на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов. „Това е много тревожно. Очаквам отговор от МВР”, заяви тя.

Кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев пък беше категоричен, че бомбата е насочена срещу управляващите. „Не за първи път по пътя на еврокомисарите се поставят бомби”Очакваме изпълнителната власт да посочи кой е виновен, очакваме справедливост”.

 

Според червения кандидат Ивайло Калфин случаят с взривяването на автомобила на Сашо Диков показвал липса на държавност. Такава била ситуацията и с Катунциа, която премиерът определил като криминален случай, вътрешният министър не отишъл на работа, а пък Плевнелиев казал, че хората не се интересували.

„Цветанов да си седне в кабинета и да разкрие виновните”, призова Калфин.

„Тези, които взривиха „Галерия”, взривиха и Сашо Диков”, пък предположи Стефан Данаилов.

Относно правомощията на президентската институция Калфин се обяви за тяхното разширяване в частта за свикване на референдумите и за ветото на президента.

„Президентът трябва да има глас, трябва да се чува”, заяви от своя страна Меглена Кунева. Би могъл да не се съгласи с назначаването на прокурор близък до Цветан Цветанов, да върне бюджет , ако са много парите за подслушвания. Това не става с допълнителни правомощия”, отсече независимият кандидат за президент.

Плевнелиев пък беше категоричен, че не са необходими повече правомощия.

Тримата кандидатпрезиденти трябваше да посочат кой е най-добрия президент досега.

Кунева посочи Желю Желев, Калфин открои Георги Първанов, а Плевнелиев очаква той да се появи в бъдещето.

И тримата трябваше са си представят, че са президенти и да направят обръщение към нацията. Кунева избра актуалната тема – бомбата и свободата на словото, Калфин – бюджета, а Плевнелиев пък призова хората да гласуват.

Тримата с най-добри шансове за мястото на „Дондуков” 2 бяха накарани да коментират и въпроса с националната сигурност на страната. Има ли конкретна опасност за пробив на националната ни сигурност?

Независимият кандидат Меглена Кунева бе категорична, че когато се посяга на свободата на словото, когато има журналисти, срещу които се водят атаки – това е заплаха за националната сигурност. „Справедливост без защита на човешките права няма. Всичко, което ни разединява - това е въпрос на националната сигурност”, отбеляза тя.

И тримата кандидати трябваше да дадат пример за корупция. Росен Плевнелиев веднага посочи концесията на АМ „Тракия”, направена от НДСВ  и продължена от  Тройната коалиция.

Калфин не пожела да бъде конкретен и посочи само тежките процедури в държавната администрация и продаването на гласове. „Не искам да видя президент, който си е продал гласа на министър-председателя”, заяви червеният кандидат за президент.

Кунева пък каза не „калинките”, като пример за корупция даде и скандала около назначаването на шеф на СГС. Любомир Христов я допълни с Мишо Бирата. „Ако знаеш телефона на премиера, не те закачат”, мотивира се той. 
 

До момента според данните на социолозите единият от кандидатите води убедително. Засега обаче не се посочват имена. Калфин се засегна, че агенцията, която правила сондажите, била свързана с правителството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати