18 Април 2024 г. Четвъртък

1027 палестински затворници в замяна на войника Гилад Шалит

2011-10-16 09:11:36
Израелският президент започна официално процеса на помилване на палестински затворници, които ще бъдат разменени срещу освобождаването на израелския войник Гилад Шалит, държан от екстремисти в Газа в продължение на пет години, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Израел се съгласи да освободи 1027 палестински затворници в замяна на войника Гилад Шалит, който бе отвлечен на 25 юни 2006 г. по време на презгранично нападение от Ивицата Газа. 

Следват някои от най-известните палестинци от публикувания по-рано днес списък с 447 затворници, които ще бъдат освободени в първия етап на размяната.

Насер Ятайма от град Тулкарем на Западния бряг получи 29 доживотни присъди за ролята си в планирането на самоубийствен атентат пез 2002 г. в израелски хотел в курортния град Натания. 

В атентата загинаха 30 души, а 140 бяха ранени в момент, когато се готвеха да започнат ритуалното хранене на еврейската Пасха.

Яхия ас Синуар от Хан Юнис в Ивицата Газа бе осъден на пет доживотни присъди за ролята си в отвличането през 1994 г. и убийството на израелския войник Начшон Вашман. Синуар е брат на един от екстремистите от Хамас, за когото се смята, че е планирал нападението, в което бе отвлечен Шалит. 

Фаади ал Джааба от Хеброн бе осъден на 18 години затвор за планиране на самоубийствена атака през 2003 г. срещу автобус в пристанищния град Хайфа, в която загинаха 18 души.

Джихад Ягмур от Ерусалим също бе осъден за ролята си в отвличането на Вашман.

Абдел Хади Ганим от бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа излежава 16 доживотни присъди, след като отвлече израелски междуградски автобус през 1989 г. и го засили над пропаст, при което загинаха 16 пътници.

Мохамад Хамда бе осъден през 1997 г. на 33 години затвор за заговор да изстреля ракета срещу стадиона Теди в Ерусалим, който бе препълнен с хора.

Наел Баргути е палестинецът, който лежи най-отдавна в израелски затвор. Той бе отъден през 1978 г. 

Най-възрастният – 78-годишният Сами Юнис, бе осъден през 1983 г.

Ахлам Тамими е първата жена, която се е присъединила към Хамас. Тя има 16 доживотни присъди за транспортиране на атентатор самоубиец, който се взриви в пицарията Сбарро. 

В интервю в затвора през 2006 г. тя отказа да се разкае и да признае съществуването на Израел, припомня БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати