26 Април 2024 г. Петък

МВФ ще се нуждае от още $350 млрд.за борба с кризата

2011-10-14 16:23:36
Международният валутен фонд се нуждае от инжектиране на капитал в рамките на около 350 млрд. долара, за да се подсили способността му да реагира на икономически кризи.

Най-опасната от тях е в еврозоната и държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) предпочитат да се помага на Европа чрез увеличаване на средствата на фонда.

Това твърди пред "Ройтерс" високопоставен член на делегация от една от развиващите се страни от Г-20. Финансовите министри на тези държави обсъждат днес в Париж нови антикрисизни мерки в навечерието на ноемврийската среща на лидерите.

Източникът на агенцията уточнява, че какво и да е решение за увеличаване на парите във фондовете на МВФ няма да е част от плановете за стабилизиране на еврозоната.

Основните проблеми обаче са в Европа, защото ако се наложи спасяване на големи икономики като испанската и италианската, средствата на МВФ силно ще намалеят.

Друг източник на "Ройтерс" казва, че едва ли на сегашните разговори ще се постигне някаква договореност за увеличаване на капитала на фонда.

МВФ проучва състоянието на ресурсите си и нови идеи как да увеличи капацитета си да помага в криза.

В началото на октомври шефът на фонда за Европа Антонио Борхес предложи - и след това бързо оттегли - неконвенционална идея МВФ да създаде специален фонд за изкупуване на испански или италиански дългови облигации.

Основни акционери като САЩ, Япония, Германия и Китай най-вероятно ще бъдат против въвеждането на нови инструменти като емитирането на дълг или взимането на заеми, тъй като те ще са относително независими канали и ще намалят влиянието на тези държави върху МВФ, коментира "Ройтерс".

"Ресурсите на МВФ възлизат на около 380 милиарда долара и засега това е достатъчно", заяви тази седмица Лаел Брейнар, зам.-министър на финансите на САЩ. По думите му, ако са нужни средства, е редно да се търсят от Европа, защото там има "значителни ресурси, значителен капацитет".

Според шефа на фонда Кристин Лагард това, с което разполага МВФ може да се окаже недостатъчно, ако европейската криза се влоши. Анализ на МВФ за вътрешна употреба допуска, че в най-лошия сценарий фондът може да се нуждае от 840 милиарда долара.

В следващите дни на борда на директорите на МВФ ще бъде представен план за отпускане на краткосрочни кредити на държави, които са със здрави икономики, но са изпаднали в криза на ликвидността.

Този механизъм може да се използва за страни в еврозоната, страдащи от срива на доверие към системата на единната европейска валута.

"До няколко седмици МВФ ще обяви възможност за набиране на средства с падеж от 3 до 6 месеца за държави със солиден икономически фундамент, но ударени от ликвидна криза", обяснява източник на "Ройтерс".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати