29 Март 2024 г. Петък

Арабската пролет е струвала най-малко $55 милиарда

2011-10-14 16:21:56
Протестите в Северна Африка и Близкия Изток през тази година, станали известни като "арабската пролет" са стрували на региона повече от 50 милиарда долара, твърди нов доклад, цитиран от Би Би Си.

Консултантската група "Geopolicy", изготвила доклада, е изчислила, че Египет, Сирия и Либия са платили най-голямата цена за безредиците. Без регионална програма за подкрепа, ефектите от арабската пролет могат да бъдат регресивни, предупреждават анализаторите.

Най-големите печеливши от събитията в началото на тази година са богатите на петрол арабски държави, които са успяли да задушат протестите в зародиш или да ги избегнат изцяло, посочва също така доклада.

Използвайки информация на Международния валутен фонд (МВФ), Geopolicy са стигнали до извода, че държавите, където гражданските безредици са били най-интензивни, ще загубят най-много в краткосрочен план.

Посочената "цена" на арабската пролет не трябва да бъде приемана като точна, защото много икономически критерии не са достъпни за проверка, а ситуацията в някои държави все още е в развитие.

Икономиките на Либия, Сирия, Египет, Тунис, Бахрейн и Йемен са най-пострадали от безредиците в тези държави. Цената им за брутния вътрешен продукт на тези страни се изчислява на 20.52 милиарда долара, а за публичните финанси тя достига 35.28 милиарда долара.
В Йемен и Либия публичните разходи са намалели най-значително, заедно с намаляването на публичните печалби и падането на правителствата в тези държави. В Йемен печалбите са намалели с 77%, а в Либия с 84 на сто.

Тези изчисления обаче не отчитат човешките загуби, разрушената инфраструктура и вредата за бизнеса, както и загубите на преки чужди инвестиции.

Общата картина на региона обаче показва, че като цяло регионът е спечелил икономически от ефектите на Арабската пролет. Обединените арабски емирства, Кувейт и Саудитска Арабия са увеличили печалбите си за посочения период.

Докладът също така посочва, че арабските държави ще имат нужда от подкрепа, за да не изгубят постигнатото с цената на масови безредици и въоръжени конфликти.


"Ще има печеливши и губещи сред тези държави, както и вътре в тях. Като цяло, това е една история за петрол, баланс на публичните финанси и вътрешни проблеми", гласи част от доклада на Geopolicy.

Директорът на консултантската група Питър Мидълбрук казва пред Би Би Си, че изготвянето на доклада е отнело много време. Той се надява работата им да послужи като помощ за пътните карти на страните от формата Г-20, ООН, както и на регионални организации като Лига на арабските държави.

Изминалите 7 месеца са описани като най-бурният период на развитие в арабския свят от 50-те години на минали век досега. Докладът препоръчва Лигата на арабските държави и Съветът за сътрудничество в Персийския залив (организация на богатите на петрол монархии – бел. ред.) да подкрепят реформите отвътре и да използват координирана външна помощ.

Обещаната международна помощ обаче не е била изпълнена в по-голяма част от случаите, посочва докладът.

"Помощта, обещана от Г-8 в Дьовил през май 2011 г., не е изпълнена до голяма степен. Ефектът от предоставените 100 милиарда долара от Г-20 ще бъде незначителен в най-добрия случай. Хората, излезли по улиците, рискуват да не видят преки ползи в краткосрочен и средносрочен план", завършва доклада.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати