29 Март 2024 г. Петък

Некомпромати във вентилатора

2011-10-14 16:03:41

Седмица преди изборите РЗС извади - по думите на лидера Яне Янев - разкрития за кандидата на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев. От партията преброиха 17 данъчни нарушения на бившия регионален министър от декларациите му пред Сметната палата. 

От РЗС поискаха ревизия на Плевнелиев като физическо лице и на всички фирми, които са под негов контрол. 

През май 2010 г. Плевнелиев е декларирал доход от дивидент от 5000 лева, макар че вече не би трябвало да участва във фирми. През юли 2009 г. е декларирал, че си е купил джип Ауди Q7 за 35 000 лева, а на следващата година е написал, че го е придобил през 2007 г., обясни кандидатът на РЗС за президент Атанас Семов. 

Също през юли 2009 г. Плевнелиев е декларирал, че е придобил къща на Халкидики за 1 369 000 лева и още 4 къщи, придобити през 2008–2009 г. за общо над 2 млн. лева. „Общо 3,4 млн. лева, за които имаме данни, че не са платени данъци. Искаме ревизия на НАП“, настоя Семов. 

Друго нарушение според РЗС е фактът, че през 2009 г. Плевнелиев е декларирал, че няма налични парични средства. На следващата година обаче е декларирал такива в размер над 1,8 млн. лева от „връщане на допълнителна парична вноска“. „Откъде, след като уж е прекратил участието си във всички дружества през 2009 г.“, попита Семов. 

В декларацията си от юли 2009 г. Плевнелиев е отбелязал като „вземания“ близо 2 млн. лева, а през юни – налични средства от малко над 1,7 млн. лева. В същото време е декларирал, че няма банкови влогове и депозити. „Излиза, че е държал в брой у дома близо 2 млн. лева“, подчертаха от РЗС. 

От партията твърдят още, че Плевнелиев е декларирал и доходи от „други трудови правоотношения“, на които няма право като министър. Според РЗС той също така е продал 5% от фирма „Резиденшъл парк“ само за 250 лева, а 30% от „Ирис инженеринг“ – за 170 лева.

От РЗС обвиниха Плевнелиев и в укриване на данъци и осигуровки чрез разкрития за негови фирми. Те разполагат с информация, че във фирма „Линднер България“ например хигиенистката Милка взимала 350 лева заплата, а кофражисти – само 180 лева. 

В същото време инженер-технолог бил на заплата, по-голяма от тази на президента на Републиката – 4800 лева. Редица от служителите пък имали по няколко договора на различни длъжности, твърди още Яне Янев.

„Плевнелиев си е платил за министерското кресло“, продължи Янев с твърденията, без да посочи конкретната сума и откъде има такава информация.

Според него Росен Плевнелиев "прикрива корупцията си зад циркаджийска усмивка", освен това е и "политически шмекер, който винаги е бил с тези, които са на власт“. „Плевнелиев е подставено лице на Симеон Сакскобургготски, беше и дарител на ОДС“, допълни лидерът на РЗС. 

„Фирмите на Плевнелиев са се намирали под данъчен чадър“, категоричен беше депутатът от РЗС Емил Василев. По думите му кандидат-президентът на ГЕРБ е осъществявал контрол върху 30 фирми, за които за 6 г. има издаден само един ревизионен акт. 

Политическият съвет на РЗС твърди също, че над 30% от депутатите на ГЕРБ са си платили, за да влязат в парламента, а основните „касиери“ били Искра Фидосова и Цветан Цветанов. 

Лидерът на РЗС допълни, че няма как кандидатът на ГЕРБ за държавен глава да не е зависим от службите. 
„Аз твърдя, че Росен Плевнелиев е отишъл в Германия и е правил един куп злоупотреби, защото е имал чадър на специалните служби в България след 10 ноември", подчерта Янев, като допълни, че с подобна информация разполагали хора и от външното ни разузнаване, и от ДАНС. 

Янев се закани, че ако някоя медия си позволи да напише, че „РЗС изнася компромат, ще има „съд до дупка“ без компромис. „Това са разкрития, които се позовават на факти и документи“, подчерта Янев.

„Изнасяме само и единствено документи от държавни институции и ако разбера, че някой просто иска цялата истина да я прикрие с думата компромат, цялата държавна субсидия, която ще дойде в края на годината, ще я дам на най-компетентните юристи, за да има съд до дупка“, предупреди лидерът на РЗС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати