26 Април 2024 г. Петък

Европейците спят спокойно, нашите граници ги пазят

2011-10-14 06:45:50

Благодарен съм на Европейския съюз. Затворихте устата на всички, които отправяха обиди към България и към Румъния, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция преди Бюрото на ЕНП. 

Министър-председателят гарантира, че в следващите месеци и години страната ни ще продължи пътя на европейската ни интеграция и че сме „за” стабилна Европа. 

Най-сетне усилията които полага народът, лишенията почват да бъдат забелязвани и в Брюксел, заяви той. И подчерта, че от месец май границата се пази по шенгенските критерии. 

По думите му, и това се знае в Европа, ние сме си свършили работата, за да бъде ЕС спокойна.

Имаме най-добрите катери, най-добрите хеликоптери, най-добре подготвеният граничен полицейски състав е по нашите граници. Европейските граждани спят спокойно, защото границите им се пазят отлично, заяви Бойко Борисов.

Премиерът се надява, че след посещението на холандския премиер Марк Рюте в страната ни на 31 октомври „той ще има друго мнение за Шенген”.

Посещението на лидерите на европейските институции пък е ясен знак за подкрепата им към България, заяви Борисов. Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол, председателят на ЕП Йежи Бузек, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов дадоха пресконференция за началото на изнесеното заседание на Бюрото на ЕНП в София.

Жозеф Дол припомни, че днес в ЕП е гласувана с огромно мнозинство резолюция в подкрепа на влизането на България и Румъния в Шенген. Дол посочи, че познанството му с премиера Борисов е от времето му като кмет на София. 

"Знам, че правилно усвоявате бюджетните средства, и трябва да ви поздравя за това", каза Дол. Той допълни, че има и стари държави членки на съюза, които трябва да се учат от България по отношение на усвояването на средствата, за да не се стига до огромен дефицит.

Тук съм и да подкрепя кандидата ни за президент – Росен Плевнелиев, каза председателят на групата на ЕНП в ЕП. Дол припомни позицията си за това, че не може да се сменят правила за влизане в Шенген, преди България и Румъния да са се присъединили към него. 

Мисля, че сте осъществили огромен напредък в последните месеци, заяви председателят на ЕП Йежи Бузек. Ние ще отправим едно послание към нашите граждани, защото не е необходимо да имаме само сътрудничество между институциите за Шенген – най-доброто сътрудничество е между гражданите, добави той. 

Бузек посочи, че ситуацията в Европа не може да се промени без реформа, а в България хората разбират това. Йежи Бузек каза още, че е наясно, че състоянието на доходите в България може да се подобри за 20-30 месеца, ако се устои на популистките идеи. 

Той заяви, че не бива да се позволява да се третират едни страни от други в ЕС защото те са в източната част на Европа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати