Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 20
Начало arrow Политика arrow Европа е с вас за Шенген, заяви Жозе Барозу

Европа е с вас за Шенген, заяви Жозе Барозу

  Print E-mail
2011-10-13 18:20:09
източник: dnes.bg

България отговаря на критериите за присъединяване към Шенген и Европейската комисия я подкрепя. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. 
Барозу е нас за изнесено заседание на ЕНП.

Справедливо е България и българите да се радват на всички предимства, които носи членството в Шенген. Европа е с вас и тази цел ще бъде постигната, добави Барозу. 

Гостът припомни, че две правителства смятат, че в момента не могат да вземат такова решение. Той отбеляза, че ЕК ще продължи да работи със страните членки, за да бъдат преодолени различията. 

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза на свой ред, че на 31 октомври премиерът на Холандия Марк Рюте ще бъде на посещение у нас.

Надявам се след това, което ще види на място, да промени своето решение, добави Борисов. 

По думите му единството на ЕС е единственият шанс на съюза да се пребори с икономиките на другите страни и за просперитета на Европа.

Барозу подчерта, че правителството трябва да продължи борбата с организираната престъпност и реформата в съдебната система, и призова институциите да обединят усилията си. 

Гостът препоръча също да се ускори усвояването на еврофондовете. Премиерът Борисов пък заяви, че амбициите ни са в следващите години да усвоим всички възможни фондове, които има за България. 

Борисов благодари на председателя на ЕК за европейските средства за големите инфраструктурни проекти, както и за това България да започне процедура и да получи пари за затворените реактори в АЕЦ „Козлодуй”.Двамата днес са посетили строежа на една от станциите на метрото в столицата. В София, благодарение на фондовете, ще приключи строежът на метрото и това е израз на европейската солидарност, отбеляза гостът. 

Председателят на ЕК поздрави Словакия за подкрепата й за разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност. Това е важно решение за цяла Европа, нямах съмнение, че Словакия ще го подкрепи, защото това решение е в интерес на страната и на цяла Европа, добави той.

Гостът отбеляза, че България е много добър пример за икономическа дисциплина и поздрави премиера за предприетите мерки, като препоръча правителството да работи в същата посока.

Сред обсъжданите теми на срещата са били и проектите за следващия програмен период, Дунавската стратегия, конкуренцията със съседни страни, разширяването на ЕС и др.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?