Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 27
Начало arrow Политика arrow Европа е с вас за Шенген, заяви Жозе Барозу

Европа е с вас за Шенген, заяви Жозе Барозу

  Print E-mail
2011-10-13 18:20:09
източник: dnes.bg

България отговаря на критериите за присъединяване към Шенген и Европейската комисия я подкрепя. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. 
Барозу е нас за изнесено заседание на ЕНП.

Справедливо е България и българите да се радват на всички предимства, които носи членството в Шенген. Европа е с вас и тази цел ще бъде постигната, добави Барозу. 

Гостът припомни, че две правителства смятат, че в момента не могат да вземат такова решение. Той отбеляза, че ЕК ще продължи да работи със страните членки, за да бъдат преодолени различията. 

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза на свой ред, че на 31 октомври премиерът на Холандия Марк Рюте ще бъде на посещение у нас.

Надявам се след това, което ще види на място, да промени своето решение, добави Борисов. 

По думите му единството на ЕС е единственият шанс на съюза да се пребори с икономиките на другите страни и за просперитета на Европа.

Барозу подчерта, че правителството трябва да продължи борбата с организираната престъпност и реформата в съдебната система, и призова институциите да обединят усилията си. 

Гостът препоръча също да се ускори усвояването на еврофондовете. Премиерът Борисов пък заяви, че амбициите ни са в следващите години да усвоим всички възможни фондове, които има за България. 

Борисов благодари на председателя на ЕК за европейските средства за големите инфраструктурни проекти, както и за това България да започне процедура и да получи пари за затворените реактори в АЕЦ „Козлодуй”.Двамата днес са посетили строежа на една от станциите на метрото в столицата. В София, благодарение на фондовете, ще приключи строежът на метрото и това е израз на европейската солидарност, отбеляза гостът. 

Председателят на ЕК поздрави Словакия за подкрепата й за разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност. Това е важно решение за цяла Европа, нямах съмнение, че Словакия ще го подкрепи, защото това решение е в интерес на страната и на цяла Европа, добави той.

Гостът отбеляза, че България е много добър пример за икономическа дисциплина и поздрави премиера за предприетите мерки, като препоръча правителството да работи в същата посока.

Сред обсъжданите теми на срещата са били и проектите за следващия програмен период, Дунавската стратегия, конкуренцията със съседни страни, разширяването на ЕС и др.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?