20 Април 2024 г. Събота

Окопна война на местния вот в София

2011-10-13 18:06:55

Йорданка Фандъкова засега води в надпреварата за кмет на София. Ако изборите бяха днес, тя щеше да получи подкрепата на 41,2% от софиянци.

Втори остава опонентът й от БСП Георги Кадиев с 26%, а трети – кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков с 10,8 на сто. Това сочат данните на агенция „Медиана“ от проучване, проведено между 6 и 11 октомври сред 703 души. 

До Прошков се приближава кандидатът на Атака Николай Пехливанов, който има подкрепа от 8%. Следват Владимир Каролев от НДСВ с 4%, Ангел Джамбазки от ВМРО с 2,5% и екскметът на София Стефан Софиянски, който отново атакува поста, с 2,1%. 

Това са прогнозните резултати в урните на изборите – в тях са включени хората, които най-вероятно ще гласуват на местния вот. Изключени са избирателите, които рядко гласуват, колебаят се дали ще гласуват и не смятат, че предстоящите избори са важни. 

„До голяма степен вотът в София ще е партиен, битката не е мажоритарна“, смята Колев. 

Наблюдава се и необичайно за местни избори втвърдяване на избирателите около техните партийни кандидати – най-вече при БСП и ГЕРБ. Това важи и за президентските избори. При Синята коалиция обаче мобилизацията е по-слаба и има разпръскване на гласовете.

Очаква се и висока избирателна активност за местните избори в София – общо около 70% от запитаните твърдо заявяват, че ще пуснат бюлетина. 

Ако активността е висока, се заформя балотаж, на който Фандъкова ще се изправи срещу Кадиев. Ако обаче избирателната активност е ниска, около 50%, може да не се стига до втори тур и Фандъкова да спечели още на 23 октомври, прогнозира Колев. 

„Политическата битка за София е ожесточена. От едната страна е разнородната „анти-ГЕРБ“ група, която иска да удари шамар на управляващите, а от другата – привържениците на ГЕРБ, които искат да си защитят властта“, обясни Кольо Колев. 

„Възможностите за преливане на гласове на втори тур са минимални. Всеки си воюва срещу всеки, води се окопна война“, подчерта той. 

Едва под 2% от симпатизантите на Кадиев например биха гласували за Фандъкова, а за останалите изобщо не става и дума. Също съвсем малко – 10% от симпатизантите на Прошков, биха подкрепили Фандъкова.

„Голяма част от избирателите се притесняват от възможността ГЕРБ да овладее всички власти“, посочи социологът Кольо Колев. Затова и мнозинството от избирателите биха предпочели кметът на столицата да не е от ГЕРБ.

Макар че тя води в класирането, близо 43% от запитаните искат следващият кмет на София да не е от ГЕРБ, а от друга партия или независим. 44% от софиянци искат София да има нов кмет, 32% са на мнение, че Фандъкова трябва да спечели втори мандат. 

Като цяло оценките за нея са умерени – нито подчертано позитивни, нито негативни.  Повечето хора я определят като кмет „средна хубост“ – 41,6 на сто. 30% смятат, че си върши работата добре, а 13,4 на сто са на противоположното мнение. 

„Фандъкова не се оценява пряко като кмет, а чрез отношението към ГЕРБ, съответно против нея са симпатизантите на опозиционните партии и разочарованите от управляващите“, обясни социологът Кольо Колев. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати