25 Април 2024 г. Четвъртък

Московски: БДЖ е в технически фалит

2011-10-13 14:40:47

„БДЖ е в технически фалит и се търсят начини за намаляване на оперативните загуби“, заяви транспортният министър Ивайло Московски.

Министърът говори след третата поред среща от преговорите между ръководството на железницата и синдикатите.

Пари за заплати обаче още има, увери председателят на съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров.

За първите осем месеца на годината БДЖ са със загуби от 25 млн. лв., като за същия период на 2010 година загубата на железниците е била 48 млн. лв.

„За да се покрият старите задължения, трябва да се оптимизират всички дейности, чрез които да се освободи паричен ресурс", допълни Владимиров.

 

"Крайната цел е така да направим реформите и така да бъде подписан колективният трудов договор, че през 2012 г. железницата да не е на загуба", обясни Московски.

Късно снощи от министерството са изпратили предложение до синдикатите за подобна оптимизация.

От ведомството предлагат съкращаване или разреждане на 182 влака, но кои ще са те, ще се изясни след обсъждане с областните и общинските управи.

„Тази тяхна заявка за нас е изключително тежка и не мислим, че това е поносимо както за хората, живеещи в тези общини и региони, така и за работещите в компанията. На всичко отгоре икономията, която се очаква, е от порядъка на 25-26 млн. лв. на годишна база, които няма как да спасят БДЖ", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Съкращаването на влакове е в много груб разчет показано, извадени са влакове с възможно най-ниска рентабилност, основно губещи", коментира предложените за спиране линии Московски.

Стана ясно още, че синдикатите са се съгласили да бъде подписан старият колективен трудов договор, който изтече преди няколко месеца.

Разговорите на ниво работни групи продължават в Министерството на транспорта.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати