Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Септ 23
Начало arrow България arrow Московски: БДЖ е в технически фалит

Московски: БДЖ е в технически фалит

  Print E-mail
2011-10-13 14:40:47
източник: dnes.bg

„БДЖ е в технически фалит и се търсят начини за намаляване на оперативните загуби“, заяви транспортният министър Ивайло Московски.

Министърът говори след третата поред среща от преговорите между ръководството на железницата и синдикатите.

Пари за заплати обаче още има, увери председателят на съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров.

За първите осем месеца на годината БДЖ са със загуби от 25 млн. лв., като за същия период на 2010 година загубата на железниците е била 48 млн. лв.

„За да се покрият старите задължения, трябва да се оптимизират всички дейности, чрез които да се освободи паричен ресурс", допълни Владимиров.

 

"Крайната цел е така да направим реформите и така да бъде подписан колективният трудов договор, че през 2012 г. железницата да не е на загуба", обясни Московски.

Късно снощи от министерството са изпратили предложение до синдикатите за подобна оптимизация.

От ведомството предлагат съкращаване или разреждане на 182 влака, но кои ще са те, ще се изясни след обсъждане с областните и общинските управи.

„Тази тяхна заявка за нас е изключително тежка и не мислим, че това е поносимо както за хората, живеещи в тези общини и региони, така и за работещите в компанията. На всичко отгоре икономията, която се очаква, е от порядъка на 25-26 млн. лв. на годишна база, които няма как да спасят БДЖ", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Съкращаването на влакове е в много груб разчет показано, извадени са влакове с възможно най-ниска рентабилност, основно губещи", коментира предложените за спиране линии Московски.

Стана ясно още, че синдикатите са се съгласили да бъде подписан старият колективен трудов договор, който изтече преди няколко месеца.

Разговорите на ниво работни групи продължават в Министерството на транспорта.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?