Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Септ 19
Начало arrow Политика arrow Калфин e виновен за големите заменки на гори!

Калфин e виновен за големите заменки на гори!

  Print E-mail
2011-10-13 07:24:54
източник: dnes.bg

Бившият вицепремиер в правителството на Сергей Станишев и кандидат за президент на БСП Ивайло Калфин е виновен за големите заменки на гори, заради които Брюксел може да ни глоби до 8 млрд. лева. Това обяви пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов.

Припомняме, че Европейската комисия започна наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори. Това може да струва на страната ни между 2 и 8 млрд. лева. 

Ако това е блъф, то в него трябва да участва и Европейската комисия, заяви Найденов. На 29 юли получихме официално потвърждение, а през септември това решение беше обнародвано във вестника на ЕК, допълни той. 

Ако комисията потвърди случилото се в официалното разследване, ще ни се даде срок или да си вземем парите, или да си върнем горите. 

Ако ли не, ще трябва да се плати на всички за това, че някой навремето си е позволил да прави подобна сделка. Вече има обвиняеми по случая – това са двамата бивши земеделски министри Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и бившият шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков, припомни министърът. 

По думите му те са виновни за малките заменки. Големите са внасяни на МС и са били докладвани от тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин. Като пример Найденов посочи заменката, която се свързва с брата на бившия премиер Станишев.

“Мисля, че е редно Калфин да каже какво мисли по темата”, допълни земеделският министър.

“Тези, които са се възползвали от заменките на гори, няма да могат да ползват земята, защото строителството върху тях е забранено”, допълни Найденов и призова хората, които са извършили подобни сделки, да върнат горите на държавата. 

По отношение на европейската финансова рамка за новия програмен период от 2014 до 2020 г. министърът обясни, че общият й фонд е 55 млрд. евро и от тях най-голям процент отива за земеделие. България ще получава най-много пари, тъй като е нова страна членка и от самото ни приемане в ЕС започнахме с ниско финансиране, уточни той. 

Това, което предлага еврокомисарят Дачиан Чолос, е да има таван. В България 3,4% от бенефициентите получават 70% от субсидиите и така създадохме богати хора и докарахме други до просяшка тояга. Затова ние подкрепяме тезата на комисаря да има таван за финансиране, аргументира се земеделският министър. 

Тоталната сума за България няма да бъде намалена, но ще има таван за бенефициентите. Целта е да се пореже финансирането на големите земеделци, за да могат да се облагодетелстват повече от дребните, уточни той.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?