26 Април 2024 г. Петък

Калфин e виновен за големите заменки на гори!

2011-10-13 07:24:54

Бившият вицепремиер в правителството на Сергей Станишев и кандидат за президент на БСП Ивайло Калфин е виновен за големите заменки на гори, заради които Брюксел може да ни глоби до 8 млрд. лева. Това обяви пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов.

Припомняме, че Европейската комисия започна наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори. Това може да струва на страната ни между 2 и 8 млрд. лева. 

Ако това е блъф, то в него трябва да участва и Европейската комисия, заяви Найденов. На 29 юли получихме официално потвърждение, а през септември това решение беше обнародвано във вестника на ЕК, допълни той. 

Ако комисията потвърди случилото се в официалното разследване, ще ни се даде срок или да си вземем парите, или да си върнем горите. 

Ако ли не, ще трябва да се плати на всички за това, че някой навремето си е позволил да прави подобна сделка. Вече има обвиняеми по случая – това са двамата бивши земеделски министри Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и бившият шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков, припомни министърът. 

По думите му те са виновни за малките заменки. Големите са внасяни на МС и са били докладвани от тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин. Като пример Найденов посочи заменката, която се свързва с брата на бившия премиер Станишев.

“Мисля, че е редно Калфин да каже какво мисли по темата”, допълни земеделският министър.

“Тези, които са се възползвали от заменките на гори, няма да могат да ползват земята, защото строителството върху тях е забранено”, допълни Найденов и призова хората, които са извършили подобни сделки, да върнат горите на държавата. 

По отношение на европейската финансова рамка за новия програмен период от 2014 до 2020 г. министърът обясни, че общият й фонд е 55 млрд. евро и от тях най-голям процент отива за земеделие. България ще получава най-много пари, тъй като е нова страна членка и от самото ни приемане в ЕС започнахме с ниско финансиране, уточни той. 

Това, което предлага еврокомисарят Дачиан Чолос, е да има таван. В България 3,4% от бенефициентите получават 70% от субсидиите и така създадохме богати хора и докарахме други до просяшка тояга. Затова ние подкрепяме тезата на комисаря да има таван за финансиране, аргументира се земеделският министър. 

Тоталната сума за България няма да бъде намалена, но ще има таван за бенефициентите. Целта е да се пореже финансирането на големите земеделци, за да могат да се облагодетелстват повече от дребните, уточни той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати