8 Май 2024 г. Сряда

Как тайните на Пентагона стигнаха до "Шпигел", "Гардиан" и "Ню Йорк таймс"

2010-07-26 15:30:18
Точно 92 201 секретни вътрешни военни доклада на Пентагона, обхващащи войната в Афганистан от периода януари 2004 – декември 2009 г. се появиха едновременно в понеделник на сайтовете на британския "Гардиан", американския "Ню Йорк таймс" и германския "Шпигел", както и на сайта, предоставил информацията - WikiLeaks.

Никоя от медиите няма пряк достъп до източника на материалите, макар да е извършила собствена проверка по достоверността им. И трите са се договорили да публикуват ексклузивно предоставените им материали по едно и също време, заедно с публичното им оповестяване в WikiLeaks, разясняват в специални коментари до читателите си редакторите в медиите.

Според водещия разследващ редактор на "Гардиан" Дейвид Лий от неговия вестник, подобно на другите им колеги, са извършили собствено разследване върху достоверността на предоставената им преди няколко седмици информация, като обаче са се въздържали да публикуват информация, която би могла да доведе до идентифицирането на разузнавателни източници или до излагането на опасност на коалиционните войски в Афганистан.

Поради тази причина на уеб-сайтовете на трите медии и още по-малко по страниците им не е публикувана цялата достъпна им информация, уточнявай Лий.

Повечето от използваните материали са с ниско ниво на засекретеност и са използвани от щабните офицери в Пентагона и от войските в Афганистан за изготвяне на оперативните им планове и ежедневните брифинги, обяснява в специално "Ню Йорк таймс".

От WikiLeaks, които са предоставили материала, не са разкрили източника си пред трите медии, но от сайта нямат нищо общо с анализирането, представянето и компилирането на материалите, уточняват от американското издание.

Екип от вестника е работил около месец, за да "изкопае" разкритията и новините от огромното количество информация и да подготви материалите, както са публикувани на сайта и в хартиеното издание.

За да сравнят достоверността на информацията например, репортерите на "Ню Йорк таймс" са засичали кореспонденциите на собствените им журналисти за един или друг инцидент с докладите, предоставени от WikiLeaks.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати