19 Март 2024 г. Вторник

Нулева инфлация през септември отчете НСИ

2011-10-12 12:35:02
През септември цените на стоките и услугите в България, измерени чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), не са се променили, отчетоха данните на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база инфлацията за месеца е 3,3%.

Натрупаната инфлация от началото на 2011 е 1,5%, а средногодишната инфлация за периода октомври 2010 – септември 2011 спрямо периода октомври 2009 – септември 2010 е 4,5%.

През септември 2011 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:

хранителни продукти и безалкохолни напитки (+0,1%);
– алкохолни напитки и тютюневи изделия (+0,2%);
– облекло и обувки (-0,7%);
– жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива (+0,1%);
– жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома (0%);
– здравеопазване (+1,2%);
– транспорт (+0,3%);
– съобщения (0%);
– свободно време, развлечения и културен отдих (-4%);
– образование (+2,3%);
– ресторанти и хотели (-0,2%);
– разнообразни стоки и услуги (+0,4%).

През септември са се повишили цените на лекарските услуги – с 8,1%, на стоматологичните услуги - с 4,9%, и цените на лекарствата – с 0,1%.

Цените в т.нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се понижили с 0,2% през септември спрямо август. Натрупаната инфлация от началото на годината е 1,9%.

През септември цените в малката кошница са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (-0,4%), нехранителни стоки (+0,3%) и услуги (0%).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) също не се отчита изменение на цените през септември спрямо август, а инфлацията на годишна база е 2,9%.

Инфлацията по еврометодологията от началото на годината е 1,4%, а средногодишната инфлация за периода октомври 2010 - септември 2011 спрямо периода октомври 2009 - септември 2010 е 3,8%.

*Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати