19 Април 2024 г. Петък

Орязаха заплатите на метеоролози и сеизмолози в БАН

2011-10-12 12:33:54

Метеоролозите, сеизмолозите и учените, извършващи мониторинг на Черно море, няма да получават цялата си месечна заплата до края на годината, а ще им се плаща за една седмица по-малко заради недостиг на средствата.

Месечното им възнаграждение ще стане 540 лв., обяви председателят на академията акад. Никола Съботинов.

За пореден път председателят на БАН заяви, че бюджетната субсидия за Академията за 2011 г. от 59 млн. лв. "покрива" само 70% от необходимите средства за фонд "Работна заплата".

Акад. Съботинов каза, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, към което е било приложено и писмо от директора на НИМХ-БАН.

В него Георги Корчев е описал тежкото състояние на института и невъзможността метеоролозите да използват неплатен отпуск, защото, ако излязат в него, трябва да се "спрат прогнозите за времето".

Те обаче ще продължат да работят по една седмица месечно "без заплати" до края на годината, защото извършват важни дейности, а и БАН всеки ден изпраща информация до европейски институции, обясни акад. Съботинов.

Той каза, че от началото на 2011 г. всички институти в Академията са излизали в неплатен отпуск заради недостиг на средства.

 

“Не знаем дали ще можем да платим до края на годината и разходите ни за електроенергия, вода и отопление”, добави акад. Никола Съботинов.

Председателят на БАН заяви, че очаква министърът на финансите Симеон Дянков да участва в заседание на Съвета на настоятелите, на което да се обсъди искането на академията за бюджетна субсидия от 109 млн. лв. за 2012 г.

“Ако бюджетът на БАН за догодина остане отново 59 млн. лв., учените ще решат дали да участват в протести”, обяви акад. Съботинов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати