29 Март 2024 г. Петък

"Индипендънт": Русия се готви да свали "последния диктатор в Европа"

2010-07-26 15:20:41

Александър Лукашенко - мустакатият бивш управител на колективно селско стопанство, когото често описват като "последния диктатор в Европа", може да стане свидетел как желязната му хватка върху властта в Беларус се размеква след намесата на неговия доминиращ съсед и някогашен съюзник Русия.

До неотдавна се очакваше Лукашенко да спечели с лекота президентските избори, които трябва да се състоят през февруари в неосталинистката държава.

Но през последните няколко седмици беларуският президент бе въвлечен в медийна война с Москва, която вероятно не може да спечели.

В момента наблюдателите се питат дали последният политически мастодонт, оцелял от Източна Европа, не изживява последните си дни.

Всичко започна преди две седмици, когато

руската телевизия излъчи безпощадно личностна тирада срещу Лукашенко,

когото нарече "Кръстника на Беларус". Документалният филм разказа мрачни приказки за нарушения на човешките права, авторитаризъм и преследване на опозицията.

Филмът не бе нещо ново за изпечените наблюдатели на Беларус, но фактът, че бе излъчен по руската телевизия, която се приема в много беларуски домове, бе знаменателен.

Преминалите през школата на съветския агитпроп надушиха кръв и си припомниха, че руската телевизия бе проявила внезапен интерес към разкриването на нарушенията на човешките права в Киргизстан по-рано тази година, наливайки масло в огъня на народното недоволство, което в крайна сметка доведе до революцията, свалила президента Курманбек Бакиев.

Бакиев разгневи Москва, когато се отметна от договорката да закрие американска военна база в своята страна. По любопитно стечение на обстоятелствата, единствената държава, която предложи убежище на Бакиев, се оказа Беларус, където той в момента пребивава под "персоналната протекция" на Лукашенко.

Беларуският президент, казват, е бил вбесен от документалната лента и отговорил със собствен залп на медийна агресия, изпращайки телевизионен кореспондент в Тбилиси да интервюира най-омразния за Кремъл държавник - грузинския президент Михаил Саакашвили.

Грузинският лидер бе оставен да критикува на воля политическия елит на Русия

в продължително интервю, показано на беларуските зрители в най-гледаното време.

Оттогава неразбирателството прерасна в тотална медийна война. Руската телевизия излъчи "Кръстника на Беларус - част втора", а  телевизионните зрители в Минск бяха угостени с интервю с президента на Латвия, в което стана дума за "империалистическите съседи".

В Минск в близките дни се очаква да гостува и изпълняващият длъжността президент на Молдова Михай Гимпу, който неотдавна разгневи Москва, обявявайки "Ден на съветската окупация" в родината си.

Освен това, контролиран от държавата беларуски вестник помести извадки от критично изказване на руския опозиционен лидер Борис Немцов за управлението на Владимир Путин.

Мелницата на слуховете се завъртя на още по-бързи обороти, когато водещи активисти на беларуската опозиция бяха забелязани в Москва на партито в сряда по случай 60-ия рожден ден на ветерана на руската опозиция Леонид Гозман.

На партито присъстваха и няколко руски министри, които очевидно бяха потънали в задушевен разговор с гостите от Минск. В руския печат нямаше и сянка от съмнение, че партито е било кастинг за кандидати, които да се изправят срещу Лукашенко в изборите през февруари.

Лукашенко винаги е разчитал на подкрепата на Москва, когато Западът го е критикувал, а Русия и Беларус са официално част от една "Съюзна държава". Но през последните две години той се опитваше да възстанови мостовете с Европа и ставаше все по-агресивен в отношенията си с Москва.

За начало, Лукашенко отказа да следва такта на Москва и не призна отцепилите се от Грузия след войната през 2008 г. Южна Осетия и Абхазия.

През последните месеци той

затъна в заядливи преговори за цените на газа

и за присъединяването към отдавна планирания Митнически съюз между Русия, Беларус и Казахстан.

Някои анализатори смятат, че на Москва й е дошло до гуша от нейния свадлив западен съсед и е решила да потърси алтернативен лидер, дори ако той тласне Беларус по-близо до Европа.

Други предполагат, че сегашната словесна битка е просто част от порочните пазарлъци по въпроси като Митническия съюз.

"Все още очаквам да бъде постигнат някакъв компромис, понеже в Беларус не съществуват авторитетни фигури на опозицията, които Москва да подкрепи," казва Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. "Русия в глобалната политика" и наблюдател на руската външна политика.

"Но следващите няколко месеца ще бъдат интересни. Една четвърт от населението на Беларус изгледа руския репортаж за Лукашенко и макар той да може да пренебрегва критиките на Запада, не е свикнал да противодейства на гръмогласни критики от страна на Русия, които са достъпни за сънародниците му", допълва Лукянов.

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати