23 Април 2024 г. Вторник

Делото срещу Масларова неудържимо върви към провал

2011-10-12 07:10:38

Пет месеца, след като един от основните прокурорски свидетели по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова за длъжностно присвояване на над 11 млн. лв., Тодор Павлов, се отрече от показанията си, че й е носел пачки с пари в черни пликове, нови показания съвсем сринаха обвинителната теза, предаде Mediapool.

Петя Влайкова, главен счетоводител в няколко фирми на съпроцесника на Масларова Михаил Методиев, категорично отрече във вторник пред съда да е давала "между 40 и 50 пачки с по 20 и 50 лева" на Павлов, както е описано в обвинителния акт.

По този начин тя подкрепи изявлението на самия Павлов от началото на май, че твърденията му от разпити в досъдебната фаза са "измислени".

Друг свидетел, директорът на училище в Стара Загора Марияна Абадинова, спомогна за окончателното дискредитиране на Павлов като неблагонадежден "очевидец", на когото разследващите едва ли трябва да разчитат за разкриването на обективната истина.

По думите й през 2009 г. той прокарал през свой познат учител във въпросното учебно заведение европроект на стойност 200 000 лева, като предварително поискал да му бъдат изплатени 4000 от тях. Училищното ръководство обаче му отпуснало комисионна от 1000 лева и той нито се обадил повече, нито се появил.

Абадинова уточни, че го издирвала "по всякакъв начин", тъй като предстояла ревизия в училището, но той не си вдигал телефона и не отговарял на есемесите й – "Чакам фактура." Накрая й написал съобщение – "Не чакай фактура, а икономическа полиция!", след което тя се притеснила и подала сигнал за измама срещу него в МВР.

Думите й бяха подкрепени и от свидетелката Марияна Стоилова, която се представи като шеф на фирмата за европроекти, към която през 2009 г. работел Павлов. По думите й двамата били много близки и тя нямала лоши впечатления от работата му. След провалянето на училищния проект обаче, различни хора започнали да търсят чрез нея Павлов, тъй като той им дължал пари.

Информацията, че срещу въпросния свидетел има различни сигнали бе споделена още през май от наблюдаващия прокурор Калин Софиянски, който тогава не пожела да уточни, за какво са жалбите и дали са довели до някакво разследване срещу Павлов.

По време на второто заседание по делото той обяви за "измислени" твърденията, записани като негови в няколко протоколи от разпити в досъдебната фаза, че лично е носил пачки с пари в черни пликове на Масларова, че конкурсът за избор на фирма, която да ремонтира социалния дом в Стара Загора, е бил нагласен, и че изпълнителят е фалшифицирал документи и фактури, за да осчетоводи фиктивни дейности по проекта.

Масларова е подсъдима заедно с бившия си заместник Димитър Димитров, главния секретар на министерството по онова време Иван Пенев, бизнесмена Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов, че са присвоили чрез фалшиви счетоводни документи 11 038 405 лева, предназначени за въпросния ремонт. Процесът продължава в края на месеца.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати