25 Април 2024 г. Четвъртък

Според регистъра в Сметната палата: Участниците в изборите досега са получили едва 68 хил. лв. дарения

2011-10-12 05:14:36
Клипове, реклами, билбордове, плакати, дипляни, пропътувани десетки хиляди километри... Очевидно това не са никакви разходи за кандидатите за власт и те не събират дарения, за да ги покрият.

Материалите пък са изработени доброволно от някого, без с него да е сключен договор. Така е, ако се вярва на обявеното в регистъра на Сметната палата, създаден специално за предстоящите на 23 октомври избори за президент и за местна власт.

С цел повече публичност на финансирането на кампанията новият изборен кодекс предвиди палатата да поддържа единен регистър за даренията, договорите за реклама, социологическите изследвания и за връзки с обществеността.

Според кодекса партиите и инициативните комитети "в хода на предизборната кампания трябва да изпращат на Сметната палата новопостъпилата информация". В закона обаче има пропуск - няма срок за подаване на данните.

Някои от щабовете се оплакаха, че софтуерът на одитната институция не е работил и не е било възможно да се подават данни с електронен подпис. От Сметната палата казаха за "Дневник", че действително в началото е имало технически проблем, но той е бил отстранен и вече няма пречки за подаване на данните и с електронен подпис. Допълниха, че има и още един начин за изпращане на информация по електронен път - чрез регистрация в регистъра.

  Засега обаче според регистъра всички дарения са едва 68 040 лв. А кандидатите за президентските избори са 18 и 1258 партии, инициативни комитети и местни коалиции се борят за местната власт.
За нито един от кандидатите за президент, кампанията на всеки от които може да струва до 2 млн. лв., не са декларирани дарения.

От ГЕРБ и от БСП вече казаха, че отказват да взимат пари от граждани и ще се финансират от държавната субсидия. Социалистите теглиха и банков заем до 2 млн. лв.

Независимата  Меглена Кунева обяви, че ще разчита на дарения. Такива средства досега не са публикувани. От щаба й заявиха, че многократно са се опитали да изпратят по електронен път информацията за даренията, но системата в палатата не им го е позволила.

По повод непълния регистър ДПС вече обясниха, че щом няма публикувана информация, значи нямат дарения. От други щабове се изненадваха, че трябва да подават данни до Сметната палата. Трети пък не пожелаха да коментират.

Макар участниците в изборите да трябва да обявяват също договорите си за изработка на рекламни клипове, както и за излъчването им, и тази информация е непълна.

Публикувани са 93 рекламни, социологически агенции и такива за връзки с обществеността, с които партиите работят. Най-много от тях са на ГЕРБ - 59 договора за реклама по места. Няма информация клиповете на кандидати за президенти да са подготвяни от професионални студия и компании.

Дарения са обявявали най-вече независими кандидати за кметове. Най-много средства е получила "Коалиция за Ямбол", която издига за кмет бившия депутат от БСП Стоян Проданов, смятан за близък до президента Георги Първанов. 

Кандидатът за нов мандат в Царево Петко Арнаудов също взима дарения, но доста по-малки - получил е три дарения общо за 1200 лв.

За независимия кандидат-кмет на Враца Николай Георгиев Иванов също са постъпили две дарения - едно от 10 хил. лв. и друго на стойност 9970 лв.

Независимият кандидат за кмет на Сандански Андон Тотев е получил 10 хил. лв. за кампанията си от Ивайло Андонов Тотев. Коалиция "ОДС - общност на демократичните сили" имат девет дарения от по 1000 лв. от жители на София и четири по 700 - 800 лв.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати