Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 21
Начало arrow Политика arrow Според регистъра в Сметната палата: Участниците в изборите досега са получили ...

Според регистъра в Сметната палата: Участниците в изборите досега са получили едва 68 хил. лв. дарения

  Print E-mail
2011-10-12 05:14:36
източник: dnevnik.bg

Клипове, реклами, билбордове, плакати, дипляни, пропътувани десетки хиляди километри... Очевидно това не са никакви разходи за кандидатите за власт и те не събират дарения, за да ги покрият.

Материалите пък са изработени доброволно от някого, без с него да е сключен договор. Така е, ако се вярва на обявеното в регистъра на Сметната палата, създаден специално за предстоящите на 23 октомври избори за президент и за местна власт.

С цел повече публичност на финансирането на кампанията новият изборен кодекс предвиди палатата да поддържа единен регистър за даренията, договорите за реклама, социологическите изследвания и за връзки с обществеността.

Според кодекса партиите и инициативните комитети "в хода на предизборната кампания трябва да изпращат на Сметната палата новопостъпилата информация". В закона обаче има пропуск - няма срок за подаване на данните.

Някои от щабовете се оплакаха, че софтуерът на одитната институция не е работил и не е било възможно да се подават данни с електронен подпис. От Сметната палата казаха за "Дневник", че действително в началото е имало технически проблем, но той е бил отстранен и вече няма пречки за подаване на данните и с електронен подпис. Допълниха, че има и още един начин за изпращане на информация по електронен път - чрез регистрация в регистъра.

  Засега обаче според регистъра всички дарения са едва 68 040 лв. А кандидатите за президентските избори са 18 и 1258 партии, инициативни комитети и местни коалиции се борят за местната власт.
За нито един от кандидатите за президент, кампанията на всеки от които може да струва до 2 млн. лв., не са декларирани дарения.

От ГЕРБ и от БСП вече казаха, че отказват да взимат пари от граждани и ще се финансират от държавната субсидия. Социалистите теглиха и банков заем до 2 млн. лв.

Независимата  Меглена Кунева обяви, че ще разчита на дарения. Такива средства досега не са публикувани. От щаба й заявиха, че многократно са се опитали да изпратят по електронен път информацията за даренията, но системата в палатата не им го е позволила.

По повод непълния регистър ДПС вече обясниха, че щом няма публикувана информация, значи нямат дарения. От други щабове се изненадваха, че трябва да подават данни до Сметната палата. Трети пък не пожелаха да коментират.

Макар участниците в изборите да трябва да обявяват също договорите си за изработка на рекламни клипове, както и за излъчването им, и тази информация е непълна.

Публикувани са 93 рекламни, социологически агенции и такива за връзки с обществеността, с които партиите работят. Най-много от тях са на ГЕРБ - 59 договора за реклама по места. Няма информация клиповете на кандидати за президенти да са подготвяни от професионални студия и компании.

Дарения са обявявали най-вече независими кандидати за кметове. Най-много средства е получила "Коалиция за Ямбол", която издига за кмет бившия депутат от БСП Стоян Проданов, смятан за близък до президента Георги Първанов. 

Кандидатът за нов мандат в Царево Петко Арнаудов също взима дарения, но доста по-малки - получил е три дарения общо за 1200 лв.

За независимия кандидат-кмет на Враца Николай Георгиев Иванов също са постъпили две дарения - едно от 10 хил. лв. и друго на стойност 9970 лв.

Независимият кандидат за кмет на Сандански Андон Тотев е получил 10 хил. лв. за кампанията си от Ивайло Андонов Тотев. Коалиция "ОДС - общност на демократичните сили" имат девет дарения от по 1000 лв. от жители на София и четири по 700 - 800 лв.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  Новини Коалицията е достатъчно стабилна, осъзната и то не заради властта. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.Борисов благодари на вицепремиерите си за загърбеното его. Той заяви, че вече ...
  Новини Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е фалшива новина. Това заяви в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод изказване на ...
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?