23 Април 2024 г. Вторник

Рунд 1: Ръкостискане последвано от папка

2011-10-11 18:41:31

Спортсменски започна първия дебат между основните претенденти за президентския пост  - Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин по TV 7. Двамата опоненти си стиснаха ръцете преди старта на дискусията и атаките между двамата веднага започнаха.

Червеният кандидат-президент показа папка с документи с данъчните му декларации и призова опонента си да направи същото.

“Г-н Калфин е на път за загуби дебата по доста известен начин. Нека припомня, че дебатите никога не са печелени с папки, а с ясни послания към хората”, опонира му веднага Плевнелиев.

Той добави, че декларациите са му публични в две държави - Германия и България, и такива документи от истинския държавник не се разнасят по телевизионните студиа. Кандидатът на ГЕРБ обвини Калфин, че с размахването на папки не дава заявка за държавност.

И двамата опоненти обаче се обединиха около мнението, че бъдещият президент трябва да бъде обединител, а не бащица на нацията.

„Аз съм баща на 3 момчета, знам какво е да си добър баща. Но отношенията президент  - гражданин не са на тази плоскост. Президентът е обединителя лидер, задава дългосрочно посоката , единството на нацията е над всичко”, заяви кандидатът на ГЕРБ.

Червеният кандидат президент беше категоричен, че президентът не трябва да е кукла на конци, който да подава ножиците на министър-председателя да режи лентичките.

„Рязането на ленти е доказателство за добре свършена работа”, опонира му Плевнелиев и добави, че се гордее, че не е част от политическия живот през последните 20 години.

Той обеща, че ако стане президент, ще направи съвет за реформа в съдебната система и отбеляза с думите на премиера, че БСП кадрува в съдебната система през последните години.

В ситуация на криза кандидатът на ГЕРБ би направил адекватен на ситуацията експертен кабинет, но не посочи кой би бил министър-председател.

Калфин пък беше категоричен, че не би използвал никой от състава на кабинета Борисов. 

Той предлага някои промени в Конституцията, без свикване на ВНС, свързани с промяна на пълномощията на президента. Кандидатът за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев пък не търси допълнителни правомощия.Ивайло Калфин подкрепи сегашния президент Георги Първанов и обяви, че държавният глава трябва да е социален.

“Президентът трябва да бъде социален, той не е мениджър, който наблюдава институциите. Той трябва да иска от тях да прилагат дневния ред на българите, а днес той е социален. Президентът Първанов направи много за това.”, заяви червеният кандидат за държавен глава.

“Президентът не раздава пари, не дава заплати и доходи, но отговаря за това хората да имат икономическа перспектива, опонира му обаче Плевнелиев.

„Не е начинът премиерът да каже на европейците да си свалят пенсиите до нивото на тези в България!”, репликира Калфин.

“Няма да допусна, ако магистралите са приоритет, някой да го замени с “Цанков камък” на цената на две магистрали!”, заяви пък Плевнелиев.

По най-силната тема за кандидата на ГЕРБ като строителен министър - пътищата, която опонентът му повдигна, Плевнелиев беше категоричен, че парите на пенсионерите не отиват за магистрали. Те са финансирани от еврофонодевете.

„Вие не знаете какво са еврофондове, защото ви ги спираха”, възмути се Плевнелиев, като обвини Калфин в некомпетентност.

„Изчакайте да се построят магистралите и ще ви вдигнем пенсиите. Президентът трябва да изисква от институциите да направят така, че е да работят”, скочи червеният кандидат.

„Институциите не създават работни места, а икономиката”, отсече на свой ред Плевнелиев.

И двамата кандидати се обявиха за провеждането на референдуми. Докато обаче Калфин заяви, че ще поиска референдум за шистовия газ и АЕЦ „Белене”, Плевнелиев не пожела да бъде конкретен. 
По отношение на образованието кандидатът на ГЕРБ заяви, че ще работи то да бъде свързано с икономиката, за да бъдат произвеждани адекватни кадри.

„Младите хората могат да успяват, дори могат да стават и министри”, каза още Плевнелиев, като уточни, че визира новият строителен министър Лиляна Павлова, която е само на 33 години.

Плевнелиев заяви, че първото му посещение като президент ще бъде в Брюксел. 
„Ще отида в Брюксел не да се представя, а да с видя със свои приятели от много години”, захапа го Калфин.

„Които ви спряха еврофондовете”, отвърна му веднага Плевнелиев и разказа за усилията, с които е договорил от Брюксел финансирането на АМ „Хемус”. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати