25 Април 2024 г. Четвъртък

Юлия Тимошенко получи 7 години затвор за газовите договори с Русия

2011-10-11 15:19:21
Бившият украински премиер Юлия Тимошенко бе осъдена от киевски съд на 7 години затвор заради превишаване на правомощията си при сключване на 10-годишните газови договори с Русия в началото на 2009 г., които са довели до неимоверно висока цена на газа за Украйна.

Печeрският районен съд на Киев удовлетвори гражданския иск на държавната компания "Нафтогаз" и осъди Тимошенко да й плати 1 милиард и 516 млн. гривни (около 189.5 млн. долара), колкото националната компания твърди, че е загубила от действията на Тимошенко.

След освобождаването й тя няма да може да заема държавни длъжности в продължение на три години.

Съдия Родион Киреев даде максималната искана от прокуратурата присъда в края на продължил три месеца процес, който поляризира общественото мнение в бившата съветска република и обтегна отношенията на Украйна със Запада.

"През януари 2009 г. Тимошенко, упражнявайки правомощията си на министър председател... е използвала властта си за престъпни цели и действайки умишлено, е извършила действия... които са довели до тежки последици", прочете съдията Киреев решението на съда. Съдиите твърдят, че извършените проверки на финансовите документи на "Нафтогаз" са показали, че след сключване на споразуменията цената на природния газ се е повишила повече от 50% - ако през 2008 г. средната цена е била 179.5 долара за 1000 куб. метра, то след договорите през 2009 г. тя е нараснала до 232.9 долара за 1000 куб. метра, докато транзитната ставка е останала без промяна.

"Съдът... намира Тимошенко за виновна... и я осъжда на седем години затвор", произнесе присъдата Киреев.

"Ройтерс"линчуване", организирано от Янукович и продължава да отрича да е извършила някаква злоупотреба при подписването на сделката с Москва през 2009 г.

Адвокатите на Тимошенко обявиха, че ще обжалват присъдата.

ЕС, основен търговски партньор на Украйна, незабавно определи присъдата като политически мотивирана и предупреди президента Виктор Янукович, че тя може да се отрази сериозно на двустранните отношения.

"Начинът, по който украинските власти зачитат универсалните ценности и върховенството на закона и особено начина, по който се отнасят в подобни дела, рискува да има дълбоки последици върху двустранните отношения ЕС-Украйна", заяви върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън в съобщение от името на евросъюза.

Последиците засягат "сключването на споразумение за асоцииране, нашия политически диалог и по-широкото сътрудничество"Много добре знаете, че присъдата не е произнесена от съдията, а от президента Янукович." "Каквато и да е присъдата, моята борба ще продължи", подчерта тя.

Докато траеше последното заседание на Печeрския районен съд по делото срещу Тимошенко, край сградата на съда се провеждаха демонстрации на привърженици и на противници на бившия премиер със засилено полицейско присъствие.

Според "Ройтерс" около 2000 привърженици на бившия лидер на Оранжевата революция в Украйна са се били събрали, за да изчакат произнасянето на присъдата. Те са скандирали окуражителни думи и са развявали знамена в знак на солидарност с Тимошенко. След произнасянето на присъдата е имало леки сблъсъци между демонстранти и полиция, но без сериозно пострадали.

Няколко минути след приключване на процеса Тимошенко е била изведена от сградата на съда и откарана с полицейски ван.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати