29 Март 2024 г. Петък

Нов скок на парното от 1 януари

2011-10-11 14:23:17

Парното ще поскъпне още веднъж от 1 януари и заради готвеното увеличение на акциза на метана, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той бе категоричен, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но призна, че увеличението не може да не се отрази на цената на парното.

„Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените“, уточни Семерджиев.

Все пак той се застрахова, че решението не е взето окончателно и обеща да коментира по-подробно, когато всичко това стане факт.

Както Dnes.bg писа по-рано през деня, дизелът и метанът ще се облагат с по-висок акциз от Нова година. 

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки.

 

Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.

Парното вече поскъпна от 1 октомври заради по-високата цена на природния газ за последното тримесечие. Поскъпването му е различно за различните градове.

Най-голямо е то в Плевен – с 4,77%.  Намаление на крайната цена на парното от 1 октомври има само във Велико Търново. Там  топлинната енергия поевтинява с 1,38%, но цената на парното остава най-висока.

Непроменена остава цената в Габрово. В Русе парното поскъпва с минималния 0,01%, във Варна – с 0,1%, в Сливен – с 0,3 на сто и в Перник – с 0,72 на сто.

В София цената на парното от началото на месеца е по-висока с 3,35%. В Пловдив поскъпването е с 3,75 на сто, във Враца – с 2,97% и в Бургас – с 2,12%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати