Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Дек 19
Начало arrow България arrow Нов скок на парното от 1 януари

Нов скок на парното от 1 януари

  Print E-mail
2011-10-11 14:23:17
източник: dnes.bg

Парното ще поскъпне още веднъж от 1 януари и заради готвеното увеличение на акциза на метана, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той бе категоричен, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но призна, че увеличението не може да не се отрази на цената на парното.

„Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените“, уточни Семерджиев.

Все пак той се застрахова, че решението не е взето окончателно и обеща да коментира по-подробно, когато всичко това стане факт.

Както Dnes.bg писа по-рано през деня, дизелът и метанът ще се облагат с по-висок акциз от Нова година. 

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки.

 

Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.

Парното вече поскъпна от 1 октомври заради по-високата цена на природния газ за последното тримесечие. Поскъпването му е различно за различните градове.

Най-голямо е то в Плевен – с 4,77%.  Намаление на крайната цена на парното от 1 октомври има само във Велико Търново. Там  топлинната енергия поевтинява с 1,38%, но цената на парното остава най-висока.

Непроменена остава цената в Габрово. В Русе парното поскъпва с минималния 0,01%, във Варна – с 0,1%, в Сливен – с 0,3 на сто и в Перник – с 0,72 на сто.

В София цената на парното от началото на месеца е по-висока с 3,35%. В Пловдив поскъпването е с 3,75 на сто, във Враца – с 2,97% и в Бургас – с 2,12%.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Възобновяването на преговорите по споразумението с Великобритания за напускане на ЕС - Брекзит, е невъзможно, но Брюксел възнамерява да установи по-тесни отношения с Обединеното ...
  Новини Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света и праведна Анна, който се чества и като празник на майчинството. - - В православния календар този празник е тясно ...
  Новини Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде ...
  Новини На 6 декември православната църква чества св. Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара-Ликия, Мала Азия (днес Турция).Още ...
  Новини През нощта и утре до обяд облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Ще е почти тихо, в низините и котловините ще е мъгливо и на места там ще преръмява. - - Около и след обяд ще ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?