Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow България arrow Нов скок на парното от 1 януари

Нов скок на парното от 1 януари

  Print E-mail
2011-10-11 14:23:17
източник: dnes.bg

Парното ще поскъпне още веднъж от 1 януари и заради готвеното увеличение на акциза на метана, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той бе категоричен, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но призна, че увеличението не може да не се отрази на цената на парното.

„Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените“, уточни Семерджиев.

Все пак той се застрахова, че решението не е взето окончателно и обеща да коментира по-подробно, когато всичко това стане факт.

Както Dnes.bg писа по-рано през деня, дизелът и метанът ще се облагат с по-висок акциз от Нова година. 

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки.

 

Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.

Парното вече поскъпна от 1 октомври заради по-високата цена на природния газ за последното тримесечие. Поскъпването му е различно за различните градове.

Най-голямо е то в Плевен – с 4,77%.  Намаление на крайната цена на парното от 1 октомври има само във Велико Търново. Там  топлинната енергия поевтинява с 1,38%, но цената на парното остава най-висока.

Непроменена остава цената в Габрово. В Русе парното поскъпва с минималния 0,01%, във Варна – с 0,1%, в Сливен – с 0,3 на сто и в Перник – с 0,72 на сто.

В София цената на парното от началото на месеца е по-висока с 3,35%. В Пловдив поскъпването е с 3,75 на сто, във Враца – с 2,97% и в Бургас – с 2,12%.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?