26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ вини ДПС, че възкресява Възродителния процес

2011-10-11 14:19:33

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева ще сезира ЦИК и Комисията за защита на личните данни за непозволена предизборна агитация от страна на ДПС в Кърджалийско, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Кандидатите за кметове на общините Кърджали и Черноочене Хасан Азис и Айдън Осман са изпратили поименни писма до всички млади хора, които за първи път ще упражнят вота си, с които ги призовават да гласуват за ДПС. 

В писмата, подписани от Айдън Осман, се внушава, че партията на Доган е единственият защитник на правата и свободите на гражданите и гарант срещу „принудителното изселване, насилственото отнемане на имена, религия, култура и другите последващи събития преди 21 години, които доведоха до създаването на ДПС”. 

Освен опита да бъде възкресен призракът на възродителния процес, смущаващо е и обстоятелството, че авторите имат свободен достъп до възрастта на адресатите – ЕГН, адреси, семейно положение и др., което е грубо посегателство върху неприкосновеността на личните им данни и говори за изнасяне на информация от страна на службите ГРАО, заяви Караянчева, която е и областен координатор на партията в Кърджали. 

Тя бе категорична, че подобни обръщения насаждат страх и подвеждат избирателите, че ако ДПС не е на власт, техните права ще бъдат застрашени.

144 лица, които живеят извън пределите на страната, фигурират неправомерно в избирателните списъци в Кърджалийско и следва да бъдат извадени оттам, огласи още Цвета Караянчева. 

По неин сигнал паспортните служби са извършили проверка в общините Джебел и Черноочене и са установили, че от 266 подадени имена 56 процента не живеят в България и нямат право на глас, съобразно нормите на новия Изборен кодекс.

Те имат адрес в съседна Турция и мнозинството от тях не са стъпвали в страната от години.

Масови случаи на подобни несъответствия има в селата Добринци, с. Слънчоглед, с. Рогозче, с. Софийци и мн. др. Аналогична е ситуацията и в Ардинско.

Там от 84 избиратели в Гърбище, Чубрика и Синчец, 75 се намират зад граница.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати