25 Април 2024 г. Четвъртък

От пролетта почва производство на електромобили в Ловеч

2011-10-11 10:10:39

От пролетта на 2012 г. заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч ще има базата и технологията да произведе първите серийни български електромобили.

Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков при откриване на конференция на тема Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие".

"Европейският съюз прие стратегия за развитие на незамърсяващи превозни средства, а България за пореден път изявява желание да участва в развитието на производство на електромобили", каза Трайков.

Секторът гарантира висока добавена стойност и конкурентоспособност. Развитието и навлизането на електромобили в градовете ще осигури по-чиста и защитена околна среда, а това ще повиши и качеството на живот, посочи министърът.

"Държавата ще осигури изграждане на пътна инфраструктура до завода за производство на електромобили в Ловеч, тъй като това е проект за инвестиция "клас А", каза Трайков.

Междуведомствена работна група пък обсъжда възможните мерки за подкрепа на електроавтомобилната индустрия и използването на електромобили от гражданите.

 

Сред предлаганите стимули са облекчаване на таксите при първоначална регистрация на автомобила, възстановяване на ДДС при закупуване на електромобил, както и въвеждане на преференциален режим на движение и паркиране в населени места.

Кои от механизмите на подкрепа ще бъдат възприети, предстои да се реши в бъдеще, уточни Трайков.

Вчера министърът обяви, че зареждащи станции за този тип автомобили ще има до няколко седмици в София.

Проекти за зареждаща инфраструктура са стартирали още в Пловдив и Варна. Според министъра е възможно те да бъдат финансирани по фонд "Козлодуй".

Новият приоритет в политиката на правителството ще бъде отразен в планирания Закон за насърчаване на зелените обществени поръчки, който трябва да влезе в сила от 2014 г. с новия финансов период на ЕС.

В тази връзка Трайков обяви, че след време електромобили може да бъдат закупувани и за подновяване на автопарка на МВР.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати