24 Април 2024 г. Сряда

Дянков против 13-а заплата

2011-10-11 10:03:12

Финансовият министър Симеон Дянков е категорично против получаването на 13-а заплата от чиновниците.

"Когато отиват на работа, се подписват за 12 заплати и трябва да получават толкова. Така че, докато аз съм финансов министър, 13-а заплата за държавни чиновници няма да има", отсече вицепремиерът пред bTV.

По думите му рамката на бюджета за следващата година ще бъде готова до края на седмицата. Очакванията са до месец ноември да е минала през МС и да е в НС.

Дянков повтори казаното преди дни, че коледни добавки за работещите в държавния сектор няма да има, но е възможно да бъде отпусната помощ за най-бедните пенсионери.

Финансовото министерство обаче очаква и окончателната икономическа прогноза за следващата година, която е особено важна заради ситуацията в Европа.

 

"Забавянето на европейските икономии ще се усети и на нас", обясни Дянков.

"Но бюджетът за 2012 година като обща рамка ще е същият като този за 2011 г."

Финансовият министър обясни, че ще бъдат преориентирани пари от сектор сигурност към други сектори в по-тежко състояние – здравеопазване, образование, култура.

"Към сектор култура ще има към 10-15% увеличение на бюджета. Ще има повече пари и за спорта", коментира Дянков, като уточни, че според него именно това е националната сигурност на страната – здрави образовани деца.

"Разговарях с министър Цветанов, преди той да излезе в отпуск. Говорихме, че трябва да инвестираме повече пари в тези сектори, които са бъдещето на българското общество", обясни Дянков.

По думите му общият бюджет на МВР е над милиард и половина лева чисто, така че ако се махнат 6-7 милиона, "няма да е много".

Министърът обясни, че остават още 2 седмици работа, преди да говори конкретно за бюджета.

Дянков разкритикува централното ръководство на Националната агенция за приходите за неефективните проверки на хората с необяснимо богатство, както е случаят с Кирил Рашков и Христо Ковачки.

"За Рашков толкова години всички са знаели, обществено са знаели, говорих и с Менда Стоянова, това е станало дори и преди нейно време – натрупването на богатството му. Неговите последни официално придобивки са станали в периода 1993–1997 година. По нейно време е бил вече доста разцъфтял. Няма как да се види на местно ниво какво става в разни фондации. Ако има упрек, той трябва да е към централата на НАП тогава“, заяви финансовият министър.

""">Това е проблем в централно управление на НАП и на органите, които е трябвало да направят такъв анализ. Явно и други фигури ще излязат от бизнеса, от този тип хора, които имат собственост, която няма как да са я придобили с честен труд, с честно изкарване на пари", разкритикува финансовият министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати