25 Април 2024 г. Четвъртък

СИМ картите издали убийците на Юри Галев

2010-07-26 14:42:58

Разследването на убийството на Юри Галев е тръгнало в правилната посока, след като е била установена собствеността на голяма част от телефонните карти, използвани от групата.

Така се е стигнало до човека, закупил картите, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в кръгла маса "МВР година по-късно – реалност и перспективи".

По думите му с въвеждането на задължителната регистрация на потребителите на предплатени сим-карти се е подобрила работата на МВР. 

Практиката е била хиляди карти да се регистрират от един човек, който не ги използва. Само за един от мобилните оператори, например, има около 2,5 млн. анонимни предплатени карти.

Цветанов допълни, че към момента доказателствата срещу задържаните в акция "Килърите" са достатъчни.

"Да се надяваме, че съдът ще ги вземе пред вид, и след постоянното им задържане, разследването да продължи", коментира министърът. 

Той заяви, че "действията на МВР не се аплодират от престъпните групи", а организираната престъпност в момента е поставена "в по-друга ситуация и среда". Цветанов отбеляза, че година след задържането на "Наглите" в страната няма отвличания.

Ревизията на кримиконтингента, която ведомството започна миналата година, е изброила 1269 души, занимаващи се с престъпна дейност. 209 от тях са ръководителите на организирани престъпни групи, каза Цветанов.

"За пръв път знаем кои са ръководителите на групите и това се дължи на усъвършенстваната координация на информацията", добави той. 

От "приведените в известност" 1269 души задържани под стража са 46, под домашен арест са 7, с мярка "подписка" са двама. Има повишаване на регистрираните и разкрити престъпления за периода след август 2009 г., допълни Цветанов.

По думите му е тревожна тенденцията престъпниците да получават присъди, които не отговорят на тежестта на извършеното. Така не осъзнавали какво са извършили и след промяна на мерките им за неотклонение отново се връщат към престъпленията.

"Надявам се, че с предприетите действия правоохранителните органи и държавата ще противодействат на евентуални сигнали за заплаха – ако ги има, срещу мен и премиера Бойко Борисов". 

Така Цветан Цветанов коментира информациите, че той и министър-председателят са били мишена на престъпни групи. Той не пожела да навлезе в подробности дали има заплаха за самия него и за премиера.

Според Цветанов е има нужда от повишаване на административния капацитет при разследващите полицаи, а МВР се нуждае от прозрачност. 

"Това е институцията, в която години наред табуто е властвало", заяви вътрешният министър. 

 

Цветанов съобщи, че към май 2010 г. на щат в МВР работят 58 170 души, което е с около 8 хиляди по-малко в сравнение с 2005 г. Според него не може да се говори, че страната ни е сред тези с най-много полицаи на глава от населението.

"Имахме визия как да изглежда секторът "Сигурност” още преди парламентарните избори и имахме идеята за съответните законодателни промени”, подчерта Цветанов. 

Като една от най-важните задачи в първите дни на правителството той посочи създаването на междуведомствената група между ДАНС и МВР, тъй като преди това между двете институции е имало напрежение. 

Цветанов посочи и законодателните промени, свързани със Закона за МВР, създаването на общинска полиция и преминаването на дейността на закритото Министерство на извънредните ситуации към МВР.

"За първи път в историята на МВР имаме разсекретяване на щатовете, архивите на ведомството станаха достъпни, СРС вече са обект на парламентарен контрол, а обществените поръчки придобиха публичност", подчерта вътрешният министър. 

Друг сериозен успех според Цветанов е създаването на съвместни екипи между МВР, ДАНС и Прокуратурата. Той заяви, че няма да се допуснат необосновани реформи и хаос в системата на вътрешната сигурност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати