29 Март 2024 г. Петък

27% от домакинствата в ЕС говорят само по GSM

2011-10-11 05:36:46

Все повече домакинства в Европейския съюз (ЕС) се отказват от фиксирана телефонна линия. 27% от тях комуникират само по мобилни линии, показва статистика на Евростат от началото на 2011 г. Четири години по-рано този дял е бил 24%, предаде Ройтерс.

Лидери в това отношение в Европа са Чехия и Финландия. Там в 81%, съответно в 78% от домакинствата се използват само мобилни телефони. Преди четири години делът им е бил съответно 64% и респективно 61%.

„Мобилният телефон вече е най-широко разпространената форма на телефония в ЕС“, казва председателят на германския съюз на IT индустрията Bitkom Рене Шустер.

Особено висок бил делът на домакинствата само с мобилни телефони в Централна и Източна Европа, което се дължало на сравнително слабоизградената фиксирана мрежа.

„Тъй като освен това трансферът на данни през мобилни технологии става по-бърз благодарение на мрежите за 4G технологии WiMAX и LTЕ, все повече млади интернет потребители залагат на мобилна връзка“.

Германия изостава в тази своеобразна класация. Само 12% от домакинствата говорят само по мобилните си телефони и така федералната република се нарежда в долната част на ранглистата.

Причината за това е не само добре изградената мрежа, но и свързването на телефонните постове с бърза интернет връзка чрез DSL. Телефон и интернет, а напоследък и кабелна телевизия, се предлагат често на изгодна цена в пакет.

Според изследване на Bitkom 61 млн. германци говорят по мобилни телефони, което прави 87% от германците над 14 години. Над три четвърти от германците над 65 години (72%) разполагат с мобилен номер, преди година техният дял е бил 61%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати