24 Април 2024 г. Сряда

ЕС затегна правилата за търговия на едро на ток и газ

2011-10-10 17:43:30

Съветът на Европейския съюз прие нови по-строги правила за търговията на едро с електроенергия и природен газ, съобщиха от Европейската комисия (ЕК). Новите правила трябва да влязат в сила до края на годината.

Основната цел е да се предотврати използването на вътрешна информация и други форми на злоупотреба с пазара, които "изкривяват" цените на едро при продажбата на енергия. В такива случаи обикновено фирмите и потребителите плащат повече за използваната от тях енергия.

Забранява се разпространяването на невярна информация, която поражда фалшиви или подвеждащи очаквания за предлагането, търсенето или за цените на енергията.

Приетият регламент ще се прилага за цялата търговия, включително и по отношение на договорите за пренос до потребителите.

За първи път търговията с енергия ще се следи на ниво ЕС, за да могат да се разкриват случаи на злоупотреба. За нарушителите са предвидени и наказания.

До няколко месеца ще бъде разработен и регламент на условията и реда, по който търговците на енергия се задължават да докладват пред Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (АСРЕ) за сключените сделки.

Те трябва да отчитат цената, обемите, деня и часа на сключването на договорите, имената на продавача, купувача и получателя.

АСРЕ пък ще е задължена да извършва независимо наблюдение и да проверява дали се спазват правилата. На база получената информация Агенцията ще може да прави собствени анализи.

Ако първоначалната оценка потвърди съмненията за пазарна злоупотреба, АСРЕ ще изисква от националните регулатори (в България това е ДКЕВР) да разследват случая на място.

Щом установят нарушаване на правилата, регулаторите ще налагат наказания, които ще отговарят на щетите, нанесени на потребителите.

Според еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер новите правила за търговия ще доведат до „справедливи цени“, пазарът ще стане по-прозрачен и ще се спазват правилата.

Така ще се засили конкуренцията и потребителите ще получават най-добрата цена, добавя той, цитиран в съобщението на ЕК.

От Комисията отбелязват, че дневно в Европа се извършват над 10 хиляди сделки на едро с електроенергия и газ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати