27 Април 2024 г. Събота

Митниците скарват Борисов и Дянков

2010-07-26 13:18:57

Митниците се правят много добре със събираемостта на ДДС от внос и на акциза от алкохол.

Ежемесечно се подобрява и събираемостта на акциза от горива, но все още борбата при цигарите продължава. Общата тенденция при митниците е възходяща.

С такова обобщение финансовият министър Симеон Дянков похвали шефа на Митниците Ваньо Танов в студиото на БНТ, предаде News.bg.

Това обаче контрастира с мнението изказано от министър-председателя Бойко Борисов от вчера пред Нова Телевизия. Тогава премиерът заяви, че не е доволен от работата на митниците, като посочи че контрабандата продължава да е основен проблем. "Не съм доволен от работата на митниците. От НАП съм по-доволен", посочи Борисов.  Ще изчакаме да се „занули"  бюджета и тогава ще се взимат решения за митниците, допълни премиерът

Така сагата около митниците явно ще продължи и през следващите седмици и дни, като постът на Танов, който е атакуван и от вицепремиера Цветан Цветанов изглежда разклатен.

Въпреки че НАП се справя добре с корпоративния данък, все още трябва да се работи при събираемостта на ДДС, каза още вицепремиерът Дянков и допълни, че лично за него една от добрите новини на изминалата седмица е съвместната операция на НАП и МВР, при която беше разбита схема за източване на ДДС.

От 2006 г. насам НАП имат десет разработки срещу ДДС-схеми, но това е първото правителство, което има волята да противодейства на финансовата престъпност.

Относно Бюджет 2011 Дянков заяви, че българите ще живеят много по-добре през следващата година, защото вече имаме основите на по-добра икономическа политика. 

Бюджет 2011 ще бъде по-добър от настоящия, изрази увереност той, и отбеляза, че страната ни е в най-добро „здравословно" състояние от гледна точка на икономика и финанси в сравнение със съседите си. 

Дянков отбеляза, че е против увеличаването на осигуровките за 2011 г., защото "това е един вид увеличаване на данък, което означава, че работодателите ще назначават по-малко работници". По същата причина няма увеличаваме данъците, особено по време на криза, посочи Дянков.

На фона на голямата криза в Европа България стои много добре и фискално, и икономически. Разбира се, винаги има какво още да се направи, допълни той.

източник: money.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати