Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 21
Начало arrow Любопитно arrow Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас

Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас

  Print E-mail
2011-10-10 12:45:22
източник: dnes.bg

Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново.

Това съобщиха пред журналисти директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и археологът проф. д-р Константин Тотев.

Преди три дни археологът проф. Тотев открил при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език „Аз пих на празника ракиня”.

Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата „ракиня” всъщност е ракия, коментира той.

Все още не са направени консултации със специалисти по старобългарски език, но според археолога е напълно ясно, че думата „ракиня” е ракия, обясни проф. Тотев.

„На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, каза проф. Димитров.

 

„Подобни паметници са откривани на манастира Великата Лавра – графит, на който пишеше „манастирско вино”. Подобна друга находка бях открил преди шест-седем години, на която пишеше „архимандритов съд”, уточнява Тотев.

„Светкавично” снимков материал трябва да бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, а оттам в Европейската комисия, пред която България се опитва да регистрира ракията като национален продукт.

„Щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов, ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен”, коментира още той.

Ако ракията бъде призната за български национален продукт, според еврорегламентите, акцизът на напитката ще бъде намален наполовина.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Любопитно
  Новини Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модерните ...
  Новини Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът има ...
  Новини 40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът ...
  Новини Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайци, ...
  Новини През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?