25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов с хубави скици, очаква се отключване на гения!

2011-10-10 11:32:06

Премиерът Бойко Борисов отложи приемането на отличието за почетен член на Съюза на българските художници. Това съобщи зам.-председателят на организацията Димитър Грозданов след среща в Министерския съвет с министър-председателя. Той приел признанието на Съюза, но не искал плакети.

На нея обаче Борисов е обещал да бъдат отпуснати средства за ремонт и освежаване на сградата на ул. "Шипка" 6. Затова церемонията с награждаването ще се състои след приключването на ремонта.

Министърът на културата Вежди Рашидов, който също трябваше да бъде отличèн днес, заяви, че няма по-голяма награда от това художниците да имат свой дом, където могат да творят свободно и спокойно.

Причината Борисов и Рашидов да получат почетни звания е решението на правителството от средата на септември, с което сградата на Съюза на художниците на ул. "Шипка 6" се предоставя безвъзмездно на организацията. Имотът преди е бил на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Решението обаче за отличаването на премиера доведе до остри разногласия в организацията на Съюза на българските художници.

"Силвестър Сталоун рисува, прави изложби и продава една картина за 50 000 евро, защо премиерът да не рисува, ако му се рисува", коментира министърът на културата.

Според него една скица на министър-председателя може да бъде ценна след време, както тези на Пикасо.

"Изкуството не е точна наука, 5 по 5 не е 25, не се знае кога ще се отключи геният", каза още Вежди Рашидов.

От своя страна Борисов заяви, че не знае кой е измислил скандала с художниците.

"Нито един плакет на мен ще ми предаде каквото и да било, затова им го върнах. Да го дадат на този, който счита, че това ми е важно", коментира Борисов.

Той обаче добави, че е приел призванието на Съюза на българските художници за това, че правителството им предостави безвъзмездно сградата на "Шипка" 6.

"20 години са ги лъгали, художниците нямат сграда де факто", каза той.

Премиерът напомни, че съгласно решението на съда сградата трябваше да бъде дадена на Софийския университет. Борисов предположи, че ако правителството не беше взело решение за връщането на сградата, художниците щяха да стачкуват пред същата тази сграда.

На въпрос колко картини е нарисувал, министър-председателят се усмихна и отговори, че са много и поиска да му бъде зададен по-сериозен въпрос.

Димитър Грозданов от СБХ уточни, че званието "почетен член на съюза" не е за творчеството на Бойко Борисов като художник, а за особени заслуги и връщането на сградата на столичната улица "Шипка" 6 на Съюза.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати