26 Април 2024 г. Петък

АП: Русия ще похарчи 13 млрд. долара за модернизация на военните си заводи

2011-10-09 06:57:36
Руското правителство възнамерява да похарчи 13 млрд. долара за модернизация на военните си заводи през следващите три години, съобщава АП, като цитира премиера Владимир Путин.

На заседанието на кабинета в петък Путин е обяснил, че 1700 завода се нуждаят от "радикална" модернизация. Той казал, че правителството ще похарчи около 400 млрд. рубли за модернизацията на военно-промишления комплекс през следващите три години. Добавил, че обновяването е необходимо за изпълнението на амбициозна програма за закупуване на ново въоръжение.

В своя реч пред инвеститори в четвъртък Путин е казал, че тази програма не означава начало на милитаризиране, а че страната трябва да замени оръжията от съветско време, на които изтича срокът за употреба. 

Русия планира да похарчи общо 20 трлн. рубли за ново въоръжение до 2020 г., коментира агенцията.

Руските производители на оръжие са критикувани от правителството заради неизпълнени държавни поръчки. Анализатори обвиняват за това корупцията, остарялото оборудване, както и липсата на контакти между предприемачите, посочва АП.

Жалкото състояние на руския военно-промешлен комплекс е и основната причина, според агенцията, за серията неуспешни изпитания, които са забавили създаването на последно поколение руски балистични ракети "Булава", които ще бъдат предназначени за най-новите руски подводници.

Разработването на първия руски "невидим" изтребител, създаден като конкурент на американския си аналог, пък върви мудно. Серийното производство на Т-50, който извърши първия си полет през януари – 20 години след първия полет на американския F-22 Raptor, ще започне най-рано през 2015 г.

Руското министерство на отбраната също критикува производителите на оръжие заради рязкото повишаване на цените и липсата на обяснения за поскъпването. Представители на военните са казали, че някои от оръжията на руските производители са само преработени модели със съветска конструкция.

Заради кризата във военно-промишления комплекс министерството вече купува оръжие от чужбина, посочва АП. В началото на годината Русия подписа договор за 1 млрд. евро за закупуването на два френски военни кораба. Купи също и израелски дрони -безпилотни разузнавателни самолети, италиански бронирани машини, френска военна електроника и друго подобно оборудване.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати