19 Април 2024 г. Петък

Граждани: Знаем за шистовия газ повече от министрите, уволнете ги

2011-10-08 14:53:19

Със скандирания „Не на шистовия газ, чиста вода - здрави деца" природозащитници, граждани, включително и деца поеха на протестно шествие от катедралния храм „Св. Александър Невски" към сградата на Министерския съвет и от там продължиха до парламента.

По маршрута на протестиращите беше спряно движението. Случайни минувачи се присъединяваха към шествието.

Протестиращите носеха плакати и транспаранти, предупреждаващи за опасностите от проучванията и добива на шистов газ. „Една сонда за шистов газ налива в земята 80 до 300 тона химикали, включително канцерогени и от 4 до 30 милиона литра вода. Само 50-70 % от тях остават в земята и влизат в храната и водата ни. Добър апетит , българи!", предупреждава един от плакатите на протестиращите.

Информацията на него е илюстрирана с бутилка минерална вода с етикет „Poisonфилийка хляб с нарисувани върху него череп и сонда. Някои от протестиращите бяха с противогази, включително и дете. Имаше и майки с детски колички.

Исканията на протестиращите са за мораториум върху технологията хидравлично разбиване; прекратяване на договора за проучване и добив, с който и да е; законовазабрана на технологията на територията на България.

Шистов газ - не и на нас", а също „Стига геноцид, Бойко- бандит". Друг от носените плакати повдига въпроса - „Кое правителство ще отрови водата и почвата за населението си?".

Протестиращите заявиха, че искат да покажат, че въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов, на екоминистъра Нона Караджова и икономическия министър Трайчо Трайков проблемът с шистовия газ няма да се уреди до окончателната забрана за проучванията и добива чрез метода „Фракинг".

Господин премиер, уволнете министър Караджова и министър Трайков, ние - гражданите свършихме тяхната работа и знаем повече за шистовия газ", призовават с друг свой плакат протестиращите.

На скоро във Франция бяха окончателно спрени 3 концесии за проучвания в югозападната част на страната, изтъкнаха протестиращите и припомниха, че същото са направили и много щати в САЩ и Канада, както и в други страни, към които големите мултинационални петролни и газови гиганти проявяват интерес.

Екозащитниците предупредиха още, че технологията с която дълбоките земни пластове се разбиват чрез хидравлични удари и нагнетяването на огромно количество вода и опасни химикали е сериозен риск за живота и здравето на хората, както и за природата в Добруджа и Лудогорието (където трябва да се проведат проучванията за наличието на суровината, б.р.).

Тези райони са житницата на България и не можем да позволим тя да се превърне в безлюдна пустиня, с отровена вода и земя в замяна на шепа долари, категорични са природозащитниците.

Независимо дали инвеститорът се нарича „Шеврон" или някоя друга компания, независимо дали даровете на данайците идват от САЩ или Русия, ние си искаме нашата земя и никога няма да позволим да правим компромиси с нея, заявиха организаторите на протеста.

Пред парламента протестиращите представиха своя декларация с исканията си, а също и получената подкрепа от Европейския парламент.

Цялата партия на Зелените в Европейския парламент стои зад нас, каза Ангел Гаджев и раздаде на журналистите писмо от 5 октомври 2011 г. от партията на Зелените и тяхната група в Европейския парламент, в което се изразява подкрепа за протестните действия.

В момента въпросът за шистовия газ е европейски проблем. Трябва да обединим усилията си и да предпазим здравето на хората и европейската околна среда, подчерта Ангел Гаджев.

В митинга пред парламента се включиха и музиканти със свои изпълнения за подкрепа на протестиращите.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати