24 Април 2024 г. Сряда

Найденов: България може да бъде глобена с милиарди заради замени на гори

2011-10-08 06:48:43
България може да се наложи да възстановява между 2 и 8 милиарда, ако бъде осъдена по наказателното дело, което Европейската комисия започна срещу страната за непозволена държавна помощ при сделки за замени на гори. Това е съобщил министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на последното заседание на Министерския съвет, става ясно от неговата стенограма. Така  той за първи път потвърди лично, че Брюксел е започнал официално разследване по случая, за което "Дневник" съобщи преди дни.

От стенограмата става ясно, че едва тази седмица кабинетът обсъжда започналото разследване за замените. От документите, с които "Дневник" разполага обаче, става ясно, че България е била информирана за него още в края на юни. Решението пък е излязло в официалния вестник на ЕС в средата на септември. От самото земеделско министерство казаха преди дни и че в началото на септември са изпратили информация до ЕК по разследването.

Без да уточни дали санкцията би била в евро или лева, Мирослав Найденов обяснява пред колегите си от кабинета, че базата за евентуалния й размер са оценките на неправителствените организации за щетите, причинени от замените. Преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов обяви, че България е заплашена от глоба от 1.5 млрд. евро.

"За съжаление излезе официалното съобщение на Европейската комисия в Официалния вестник, затова че Европейската комисия стартира наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори по време на мандата на предходното правителство. Близо две години нашето правителство опитваше с доводи да избегне тази тежка наказателна процедура. За съжаление тя вече е факт и изходът не се знае какъв ще бъде. Така че това е една от тежките отговорности на нашите предшественици, за която, за съжаление, ако се стигне до решение против България, ще трябва да плаща целият български народ", заявява Найденов пред министрите.

От текста в самото съобщение става ясно, че всъщност е започната процедура по разследване, а не дело, както твърди Найденов. Информацията, че става въпрос за разследване беше официално потвърдена пред "Дневник" и от генералната дирекция по конкуренция към ЕК.

Секунди по-рано Найденов докладва пред министрите, че на неформалното заседание на Европейския съюз по земеделие България е направила предложение в списъка със селскостопански продукти, за които се плаща за промоция, да влезе и българското розово масло, което за момента било прието.

"Те съдят за предишния период", намесва се министърът на финансите Симеон Дянков, имайки предвид, че замените са станали по времето на кабинета "Станишев".

"Част от тези заменки са вършени по инициатива на принципала тогава – министърът на земеделието, бившият министър на земеделието тогова Нихат Кабил. След това – председателят на изпълнителната агенция вече, когато са ги разделили – Държавната агенция по горите. А по-големите замени са внасяни и решавани от Министерския съвет по предложение на тогавашния вицепремиер господин Калфин", обяснява Найденов.

"Сега е предизборна кампания, сутринта го слушах какви много идеи има. Да ни даде акъл, да го помолите, за това, което са заменяли и сега на базата на този процес (те са изключително добри финансисти) да дадат на Дянков акъл как, ако ни осъдят, и откъде да вземем парите", казва премиерът.

Найденов предупреждава, че големият проблем е, че делото е срещу замените на гори, а мащабът на земеделските замени, за които Брюксел все още води предварително разследване е в пъти по-голям.

"Прокуратурата има ли дела по тези въпроси?", пита премиерът.

"Има повдигнати обвинения срещу двама бивши министри", информира го Найденов.

"Информирайте днес прокурорите за заведеното дело, защото това според мен е много голяма допълнителна тежест върху държавата и върху всички данъкоплатци, като щета от това, което са ни причинили", нарежда министър-председателят.

"Между другото, за софийските отпадъци делото отпадна", добавя той. "Благодарение на Нона Караджова и нейния екип", казва Дянков.

"Да, така е", съгласява се министърът на околната среда. "И още една добра новина. Отмени се изцяло наказателната процедура срещу България във връзка с недостатъчни данни, предоставени за инвентаризация на емисиите на парникови газове за 2007 година, изпратени от предишното правителство през март 2009 година на Европейската комисия", добавя тя.

"Иначе щеше да ни струва между 30 и 50 милиона евро", казва Дянков. "Или между 60 и 100 милиона лева", бързо пресмята министър-председателят. "Добре. Браво, Нона! Хубаво е тези неща да ги казвате. Вярно е, че когато човек работи много, му остава по-малко време да приказва, но подобни неща е хубаво да се знаят", добавя Борисов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати