26 Април 2024 г. Петък

"Газпром" иска да има електроцентрала в България

2011-10-08 06:45:07
Руският газов гигант "Газпром" се интересува от придобиване на електроенергийни активи в България, Великобритания, Германия и страните от Бенелюкс, съобщи Денис Фьодоров, изпълнителен директор на поделението "ГазпромЕнергоХолдинг", което управлява активите на компанията в електроснабдяването.

"Ройтерс" уточнява, че той е направил изявлението си пред репортери в сряда в Москва, но оповестяването им е било под медийно ембарго до петък.

"Планираме да представим три или четири проекта (в Европа) пред съвета на директорите (на Газпром) до края на годината. Имаме шортлиста с около 10 проекта", заяви Фьодоров.

Той добави, че "Газпром" се интересува от купуване на съществуващи заводи или от изграждане на нови електроцентрали.

Фьодоров изрично подчерта, че компанията иска да придобие изцяло контрол над бизнеса, където ще участва, като активите може да бъдат купени срещу пари в брой.

За създаване на смесено дружество се преговаря единствено с германската компания RWE, заяви Фьодоров.

Ексклузивните разговори между "Газпром" и RWE започнаха през юли т.г. и първоначално бяха за три месеца, но вчера срокът им бе удължен с една година. Преговорите може да доведат до създаване на смесено дружество за газова или въглищна електроцентрала в Германия, Великобритания и страните от Бенелюкс.

Фьодоров заяви също, че руската компания се интересува и от електроенергийния сектор в Япония, Южна Корея и Китай, като интересът е насочен най-вече към газови електроцентрали. "Ако доставяме газ за Китай, в наш интерес ще бъде да изградим цяла верига до потребителя", каза Фьодоров.

Компанията проявява интерес и към Турция, но засега изчаква. Фьодоров разкри, че "Газпром" е искала да кандидатства за участие в първия етап от либерализацията на сектора, но сега тези планове са прекратени и тя изкачва да види как протича първият етап от процеса.

На вътрешния пазар "Газпром" е на път да финализира условията по сливане на своите електроенергийни активи с тези на "Ренова", компанията на милиардера Виктор Векселберг. Сделката би създала национален шампион с активи на стойност 8 млрд. долара, който ще контролира една четвъртък от електропроизводството в страната.

Очаква се съветът на директорите на "Газпром" да одобри на заседание сделката през декември, което ще позволи да бъде извършено първично публично предлагане на акции на новата компания. Но според Фьодоров това няма да се случи преди 2014-2015 г. въпреки заявения интерес от страна на инвеститори.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати