29 Март 2024 г. Петък

Костов иска извънредно заседание на НС заради аудиото на РЗС

2011-10-07 18:33:39

Лидерът на ДСБ Иван Костов настоя премиерът Бойко Борисов да каже какви мерки ще вземе срещу и.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков. 

Поводът е изнесеният от РЗС аудиозапис, от който се чува как Вучков дава информация на руски гражданин за събитията в Катуница и по-точно, че полицията е извела Кирил Рашков и семейството му от селото и те са в Боровец. По-късно днес Веселин Вучков каза, че става дума за официално интервю, което е дал пред руската информационна агенция Новости.

Лидерът на ДСБ настоя Цецка Цачева да свика извънредно заседание на Народното събрание, на което премиерът да заяви какви мерки ще предприеме срещу Вучков. 

Според Костов трябва да се отговори и на въпроса защо тази информация не е оповестена на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

 

„Абсолютно недопустимо е споделянето с чужд гражданин на класифицирана информация, свързана с оперативните действия на МВР за охраната на Кирил Рашков и семейството му, а от друга страна същата информация да се укрива от консултативния съвет“, заяви Иван Костов пред журналисти в Смолян. 

Според него разпространеният днес запис потвърждава подозренията на хората, че полицията е заела страна и че е имало уговорка с Кирил Рашков. 

Лидерът на ДСБ допълни, че укриването на тази информация е недопустимо в момент, когато ДАНС посочва в свой анализ, че в страната има латентно етническо напрежение, което може да се изостри. 

Според Иван Костов трагедията в Катуница показва "крахa на тази политика, наречена български етнически модел, при който се купуват лидери и чрез тях се купуват вотът, за да се остане на власт".

По думите му в страната има възможност за развитие на етническо напрежение, а това изисква политически дебати и изработване на стратегия за решаването на проблема.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати